Avem nevoie de tineri agricultori. Despre programul Mândru să fiu fermier.
Povestea programului care încurajează elevii să își aleagă meserii de viitor cu puternic impact în economia României
România - țara a paradoxurilor
România poate hrăni 80 milioane de oameni, dar importă 2/3 din alimente! România este plasată pe poziția 2 într-un top mondial al migrației (după Siria) realizat de ONU. Din România a plecat aproape jumătate din populația activă și aproape 18% din tinerii noștri nu au serviciu și nu învață. Dintre cei activi, unul din 2 tineri declară că vrea să plece în străinătate, iar unul din cinci deja a plecat.
De zeci de ani, agricultura a fost asociată cu productia alimentelor de bază, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor a însemnat să dai cu sapa. În plus, chiar cuvântului țăran i s-a asociat un sens peiorativ, fiind folosit cu precădere ca o insultă.
Și totuși, avem un extraordinar potențial agricol. Există o cerere masivă de specialiști pregătiți pentru care și salariile sunt pe masură (un tractorist poate câștiga 1.500-2.000 euro / lună iar un șef de fermă 3.500 euro/lună). Avem acces la miliarde de euro pentru finanțarea de afaceri agricole și rurale, și avem chiar prime de 70.000 euro pentru instalarea tinerilor fermieri.
Țară, țară vrem agricultori
Pe măsură ce procesul de dezvoltare economică s-a accelerat, multe alte profesii din domenii conexe cu agricultura au devenit recunoscute ca facând parte din domeniul agriculturii.
Astfel, profesia de agricultor, include, în prezent, pe lângă clasicele meserii de silvicultor, îngrijitor de animale, agronom și alte meserii nu doar atractive, dar și bănoase, precum: tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician industrie alimentară, tehnician protecția plantelor, tehnician agricultură ecologică și chiar inginer genetician, specialist gastronomie sau enolog.
Citește și: Țară, țară, vrem “agro-antreprenori”
Astfel, în mod natural și mânați de dorința de a duce mai departe misiunea Patria de a contribui în mod concret la dezvoltarea comunităților locale și a agricultorilor români, ne-am alăturat proiectului (atât de necesar) de educație agricolă Mândru să fiu fermier dezvoltat de World Vision România prin care spunem cu tărie: avem nevoie de agricultori și avem nevoie de specialiști în acest sector al economiei!
Citește și: Ce îi trebuie agricultorului român mic?
Despre inițiativa de lansare a programului Mândru să fiu fermier
Programul Mândru să fiu fermier are ca obiectiv principal sprijinirea liceelor agricole pentru formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură și te invităm să-l descoperi pe larg pe site-ul worldvision.ro.
#OameniPatria de nadejede s-au implicat voluntar și au adus energie proiectului fiind alături de 2 licee agricole din Iași și Botoșani, printre cele mai bune din țară, și contribuit prin:
- susținerea acțiunilor de promovare și atragerea de elevi pentru a deveni viitori fermieri
- oportunitatea de a vedea ce înseamnă să fii fermier direct la ferma câtorva clienți Patria Credit
- oferirea de suport pentru realizarea de conținut educațional pentru elevii de liceu în special și nu numai
Citește și: Despre susținerea producătorilor locali și modele de asociere
Așteptăm cu nerăbdare să aflăm și câți elevi s-au inscris efectiv la cele două licee și până aflăm rezultatele inișiativei, ne bucurăm să împărtășim experiențele și materialele educative realizate de-a lungul programului care au luat forma unei „biblioteci online” cu informații și tutoriale accesibile tututor elevilor și liceelor agricole, precum si tuturor celor ce doresc să devină sau să se perfecționeze în meseria de fermieri.
Citește și:
România Poate în continuare. Afacerile inedite care ne sunt exemplu