Ce îi trebuie agricultorului român mic?

Am deschis o conversație utilă cu Romeo Vasilache – Directorul Executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii despre principalele teme și provocări pe agenda agriculturii românești de azi, de mâine și despre cum legumicultorii pot crește și rentabiliza producția.
 

Cum a apărut inițiativa lansării Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii?

Deși vorbim despre un potențial al țării noastre de a produce legume atât pentru consum propriu, cât și pentru export, din cauza fragmentării terenurilor, fermierii se confruntă cu dificultatea de a-și comercializa produsele în marile rețele comerciale deoarece nu se poate garanta un anumit standard în ceea ce privește cantitatea și calitatea produselor, dar și a transportului. Una dintre consecințe este că raportul import/produse locale pe rafturile magazinelor și în coșurile consumatorilor, este în defavoarea produselor locale, proaspete.

În 2017, Carrefour România a pus bazele primei grădini de legume, în comunitatea din Vărăști, în județul Giurgiu. Inițial a fost un număr foarte mic de fermieri care s-au asociat. Acum însă, peste 80 de familii produc peste 5.000 de tone de legume pe o suprafață de 60 ha.

Considerând buna practică, viziunea și experiența din Vărăști, Carrefour România a creat Fundația pentru dezvoltarea Agriculturii, o organizație independentă, non profit, pe care o susține și financiar. Și care să poată fi utilizată în procesul de schimbare a agriculturii românești.

Piața locală legumicolă are nevoie de o soluție nouă, modernă, de un parteneriat amplu care să integreze cele mai bune asset-uri: ADN-ul unui donator de finanțări private, expertiza și mindset-ul unui retailer, dar și puterea financiară și consultanța unui investitor financiar.

Cum ați simțit 2020 pentru agricultură? Cum a fost pentru Fundație?

Anul 2020 a fost unul cu totul aparte, datorită, desigur, contextului creat de pandemie. Într-o perioadă de criză se vede mai bine care părți dintr-un sistem functionează bine, la parametri așteptați și care nu funcționează bine. Dintre multele aspecte care se pot menționa cu privire la agricultura anului 2020, aș menționa unul care a fost intens discutat în cursul anului trecut: problema accesului la piața a producătorilor/fermierilor mici și a produselor locale. Și știm că au fost multe discuții și diverse inițiative atât la nivelul autorităților cât și la nivelul sectorului privat.

Însă o problemă sistemică rareori se poate rezolva în situații de urgență, de cele mai multe ori se poate doar ameliora. Credem că anul 2020 a arătat clar cât de important e să ne așezăm la masă și să gândim o strategie pe termen mediu care să conducă la rezolvarea problemelor sistemice, asa fel încât să putem face față mai bine diverselor situații dificile care pot să apară.

Pentru noi, anul 2020 a fost unul activ pe multiple planuri. Așadar iată câteva din lucrurile pe care FDAgri le-a realizat:

(1) am construit și validat strategia și modelul de business al organizației;

(2) am încheiat primul parteneriat strategic: Patria Bank și Patria Credit IFN s-au alăturat grupului Carrefour România și susțin financiar FDAgri și strategia propusă de FDAgri pentru schimbarea sistemică a sectorului legumicol din România;

(3) lucrăm cu 4 organizații cu expertiză în dezvoltare rurală - Fundația Civitas, Synerb Venture Catalyzer, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară și Fundatia PACT - care au propus programe speciale prin care se facilitează asocierea fermierilor din comunități legumicole situate în 4 regiuni ale țării (Cluj, Timiș, Iași și Giurgiu) cu scopul creșterii accesului acestora la piață.

Trei dintre aceste propuneri au fost deja finanțate la începutul anului 2021 și sunt acum în curs de implementare, a patra urmând a fi finanțată curând.

Cele 4 organizații au expertiză și experiență remarcabilă în dezvoltare rurală. Aș menționa în mod special expertiza în facilitarea asocierii fermierilor în cooperative, sau dezvoltarea de structuri de economie socială dedicate creșterii accesului la piață a fermierilor mici.

Fiecare dintre aceste organizații au demonstrat de-a lungul anilor că au rezultate impresionante în proiecte de antreprenoriat, economie socială sau dezvoltare economică rurală și împărtășesc aceleași valori cu FDAgri; și

(4) am participat la multe întâlniri, consultări, discuții organizate atât de autorități cât și de parteneri privați cu scopul de a găsi soluții la problemele actuale din agricultură și în mod special de a găsi soluții pentru problemele fermierilor mici sau a replica în alte zone geografice proiectele care s-au dovedit a fi de succes.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre voi, Romeo și Corina.

Romeo, director executiv Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii: “Despre mine? Sunt un profesionist cu experiență de peste 24 de ani atât în administrarea de programe de dezvoltare comunitară cât și de portofolii de microfinanțare.

Am fost Senior Director pentru Romanian-American Foundation (RAF), cea mai importantă organizație privată care oferă finanțări nerambursabile, strategice, ONG-urilor din România si am administrat portofoliul de programe dedicate pentru dezvoltare rurală și cel pentru tehnologie și inovație. Înainte de RAF am contribuit la dezvoltarea celei mai mari instituții de microfinanțare din România care se adresează micilor fermieri – Patria Credit IFN unde am avut rolul de Director de rețea și dezvoltare.

De asemeni contribui în mod voluntar cu timpul și expertiza mea la activitatea mai multor ONG-uri. Sunt Președintele Consiliului Director al Fundației Iosif, o organizație neguvernamentală din Iași, care oferă asistență copiilor dezavantajați.

Am fost Vice-Președinte al Consiliului Director al World Vision România, cea mai mare organizație neguvernamentală din România care adresează nevoile copiilor aflați în dificultate și Președinte al Consiliului Director al Colegiului Richard Wurmbrand Iași, una din primele școli private din România.

La finalul anului 2019 m-am alăturat Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii (FDAgri), o organizație dedicată dezvoltarii rurale și doresc să contribui astfel la o schimbare sistemică a agriculturii din România prin dezvoltare economică locală.”

Corina, Director Dezvoltare Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii: “Eu am o pasiune și interes pentru dezvoltare comunitară, rurală, de când mă știu. Am peste 24 ani experiență profesională dintre care, 7 ani experiențî în strategie în industria telekom.

Am pus bazele și am construit 6 startup-uri în diverse industrii, cu diverse modele de business, experiență care a condus la crearea Teach for Romania, care, în 6 ani a devenit cel mai relevant ONG în educație din România.

De asemenea, am urmat 2 școli de coaching, primul an dintr-un EMBA și am rolul de membru de bord în Fundația UiPath și Fundația 9 (a BRD Societe Generale). 6 ani am lucrat pentru și în comunități rurale defavorizate, acum este momentul să continui misiunea mea de a contribui pentru un mâine mai bun pentru fermierii cu care lucrăm.”

Ce planuri aveți pentru 2021? Ce proiecte vor începe și cum vor impacta ele producătorii agricoli?

În anul 2021 vom continua implementarea programelor de asociere pe care le-am menționat mai sus și desigur vom extinde programele care facilitează asocierea fermierilor mici în alte câteva comunități rurale din alte zone legumicole.

Vom viza comunități rurale situate în zona de sud sau sud-est a țării. Rezultatele la nivelul fermierilor vor apărea gradual, cu impact care crește de la an la an. În principal se vor vedea rezultate la nivel financiar, dar nu numai.

Un efect important e legat și de timpul care acum e utilizat pentru comercializarea produselor și care va deveni disponibil prin preluarea funcției de distribuție a produselor de către structura asociativă care se creează.

Astfel, fermierul va avea mai mult timp pentru a se ocupa de ferma lui și de familie.
Menționăm că construirea și consolidarea unei structuri asociative necesită efort și timp, însă dacă structura devine funcțională aduce beneficii financiare și de timp pentru fermierii implicați.

Pe termen mediu (5 ani) FDAgri își propune să susțină dezvoltarea a 15 structuri asociative (cooperative sau food-huburi) în 15 comunități rurale și care să agrege peste 1.500 fermieri mici care produc legume. Printre beneficiile așteptate sunt: creșterea productivității cu minim 50%, peste 35 mil EUR venituri suplimentare pentru fermieri, peste 150.000 tone legume și vegetale.

De asemeni ne propunem să contribuim și la discuția publică pentru dezvoltarea unor politici agricole care să răspundă mai bine nevoilor de dezvoltare a fermierilor mici și la replicarea modelelor economice care s-au dovedit a fi de succes.

“Asocierea rămâne cheia pentru dezvoltarea sectorului legumicol, „doar astfel putem să creștem accesul la piață. (…) Odată cu asocierea va veni și planificarea producției și a recoltării, introducerea de tehnologii noi, trasabilitatea, creșterea calității și certificarea produselor. Sunt mai multe componente care apar în această ecuație și care sunt în strânsă legătură unele cu altele. Trebuie să înțelegem că procesul de asociere este doar un element care atrage după sine multe intervenții ca el să devină viabil din punct de vedere economic și cu impact la nivelul comunității locale”, spune Romeo Vasilache

Un gând pentru producătorii agricoli Patria.

Asocierea fermierilor în vederea vânzării poate fi o soluție pentru micii producători, în contextul în care în România există foarte mulți fermieri mici care se luptă pentru accesul în piață.

Pentru a face o agricultură de calitate, este foarte important ca viitori fermieri să fie pregătiți pentru a-și conduce afacerile. FDAgri, împreună cu partenerii săi și în particular cu grupul Patria, duc expertiza și serviciile de care este nevoie în respectivele comunități, unde vom încerca să gasim oamenii potriviți. Vom merge acolo unde vom găsi deschidere.

De asemenea, fundația își propune să dezvolte și programe tinerilor care vor să-și dezvolte un business pe acest segment. Ne dorim să aducem schimbări vizibile în comunitățile rurale.

Ne dorim practic ca aceste programe să aparțină persoanelor din comunitățile rurale, vrem ca aceștia să se implice activ în ele, pentru că implicarea comunităților în toate aceste procese oferă certitudinea că toate aceste activități vor dăinui în acel loc pentru mult timp și vor fi transmise generațiilor viitoare.

Citește și:

Agricultura după Colțuneac. Din garaj pe toate ogoarele

Țară, țară, vrem “agro-antreprenori”. Antreprenori, agricultura are nevoie de voi.

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.