Ce este un Chief Fun Officer și de ce orice companie ar trebui să aibă un astfel de om?
Munca fără joacă nu poate aduce nici satisfacție, nici productivitate.
De altfel, încă din anii 1930, cercetătorii Elton Mayo și Mary Parker Follett au remarcat că relațiile umane erau factorii motivaționali cei mai importanți. O poziție total diferită de cea a lui Henry Ford care spunea că „bărbații lucrează din două motive: salariu și teama de a-și pierde locul de muncă”.
Pe atunci poate jocul nu era o prioritate pentru nicio companie, însă, odată cu start-up-urile de pe Silicon Valley, lucrurile s-au schimbat. Acum vorbim despre săli de jocuri sau de sport în cadrul organizațiilor. Iar, în unele industrii, relațiile umane și satisfacția de la birou sunt motivele principale pentru care un angajat rămâne într-o companie.
De altfel, analizând industria restaurantelor de peste ocean s-a dovedit că socializarea și relațiile umane sunt motivele principale pentru retenția angajaților. Asta într-o industrie în care mai bine de 60% dintre angajații își schimbă locul de muncă de cel puțin odată într-un an.
De aceea, distracția la locul de muncă este necesară. Iar managerii trebuie să facă din asta o prioritate pentru că în acest fel îi vor ajuta pe oameni să fie mai productivi, să dezvolte relații cu ceilalți colegi, să eficientizeze munca în echipă și să scadă stresul din birou. Dar cum poți creea un astfel de mediu?
Citește și: Cum descoperim oamenii potriviți pentru echipa noastră
O primă lecție este aceea că distracția este o noțiune total subiectivă. Dacă pentru unii angajați a avea seri de teambuilding înseamnă o șansă de socializare și de camaraderie, pentru alții ar putea fi un stres, în special pentru că sunt foarte introvertiți și timizi. Tocmai de aceea, managerii trebuie să se gândească la toată lumea și să creeze activități pentru toate personalitățile angajaților. Iar un studiu recent a arătat că există câțiva factori prin care oamenii pot judeca dacă o activitate este sau nu distractivă.
1. Distracția este voluntară
Nicio activitate extra nu trebuie să fie obligatorie. Participarea la astfel de acțiuni trebuie să fie voluntară, iar managerii trebuie să fie foarte clari că nu există nicio presiune pentru angajați: este decizia lor dacă vor sau nu să participe la orice acțiune de acest gen.
Citește și: Cum le arătăm angajaților cât de importanți sunt pentru succesul afacerii noastre?
2. Managerii trebuie să fie un exemplu
Angajații vor fi mai ușor de implicați dacă vor vedea un exemplu în managerii lor. Cu alte cuvinte, este o diferență foarte mare între un manager care de ziua lui își invită toți colegii și le spune “gata, acum ne distrăm și după muncim, deci fără task-uri sau deadline-uri acum” și unul care va gândi “aoleu, acum oamenii vor fi distrași și nu vor mai putea fi productivi astăzi”.
Ține cont de faptul că presiunea și stresul sunt doi factori care dăunează productivității, așa că din când în când ai nevoie să respiri puțin. Mai ales dacă programul este sufocant.
3. Încearcă să construiești evenimente pentru fiecare personalitate pe care o ai în echipă
Oamenii sunt foarte diferiți. Un optimist se va bucura de orice activitate extra, de aceea este important ca o organizație care pune mare preț pe buna dispoziție din birou trebuie să își angajeze oamenii potriviți pentru asta.
Citește și: Cum să fii mai productiv când lucrezi de acasă
4. Folosește toate tipurile de bună dispoziție
Există tot felul de tipuri de distracții la birou. Studiul de mai sus vorbește despre activități care implică mâncare, sport sau socializare. Recomandarea noastre este, însă, să încerci să eviți orice eveniment care ar putea să îi pună pe angajați într-o situație jenantă în fața colegilor.
Companiile pot folosi programele de mentorship pentru a pune accent pe socializare. O altă oportunitate este atunci când aduci noi angajați sau interni în echipă.
Pentru astfel de acțiuni poate ar fi indicat să ai câțiva ambasadori ai bunei dispoziții care să își ajute colegii să se integreze mai ușor. Poți să desemnezi un fel de Chief Fun Officer pentru asta.
Iar oamenii din generațiile Millennnial și Z sunt perfecți pentru astfel de situații. Ei sunt cei care vor rupe ușor barierele între muncă și distracție. Și vor dori mereu să fie EI, chiar și atunci când au un program foarte încărcat la birou. Sunt flexibili și spontani, așa că vor știi exact cum să se împrietenească cu toată lumea.
Citește și: Cum va schimba pandemia de coronavirus piața muncii
***
Dacă ai nevoie de consiliere din partea unor experți în resurse umane sau cauți un partener de încredere pentru afacerea ta, te invităm să ne cunoaștem. we do HR. Let's build together.