5 elevi români la NASA

Câștigătorii premiului internațional Space Settlement Contest 2020 au nevoie de susținere

Ne-au scris pe adresa redacției membrii echipei Serapis, câștigătorii Premiului I internațional la unul dintre cele mai prestigioase și cunoscute concursuri,"Space Settlement Contest" 2020, susținut de NASA și sponsorizat de National Space Society, organizat anual în Statele Unite înca din 1982. Și așa l-am cunoscut pe Traian care ne-a povestit mai multe despre ei, despre proiect și ajutorul de care au nevoie.

Cine sunt câștigătorii de fapt.

Chițu-Sinescu Traian-Alexandru, Grigorescu Irina, Magan Teodora-Ioana, Piciu-Dinita Diana-Alexandra și Rusu Maria-Raluca, elevi în clasa a 10-a la Colegiul Național “Sfântul Sava” din București sunt un grup de tineri curioși, pasionați și creativi, într-o permanentă căutare de a-și extinde aria de cunoaștere și de a afla informații despre știință și tehnologie, dar și despre Univers în sine.

Din cei 14.359 de participanți și cele aproximativ 3.000 de proiecte din toată lumea, echipa Serapis a reușit să aducă România pe primul loc mondial la competiția NASA.

Cum a fost proiectul și ce le-a adus tinerilor liceeni. 

”În cursul anului precedent, am luat decizia de a ne înscrie într-un concurs organizat de National Space Society și susținut de NASA, unde ne-am implicat total în crearea unui proiect inedit. Astfel, am dat naștere unei nave spațiale uimitoare cu scop umanitar, de salvare a vieții. În lucrarea intitulată SERAPIS PROJECT, nu numai că am discutat beneficiile crearii unei nave cu scop medical, dar am și explicat în cele mai mici amănunte întreg procesul de construcție al ei și principiile de funcționare. Participând la acest concurs internațional, am realizat că ne-am dezvoltat din punct de vedere academic, proiectul determinându-ne să ne lărgim orizonturile, să gândim critic și să analizăm soluțiile cele mai bune astfel încât nava noastră spațială să poată reprezenta pe viitor o nouă șansă pentru omenire. 

Concursul ne-a antrenat creativitatea la cote maxime, astfel că am gândit sisteme eficiente independente de electroliza a apei în spațiu, de confecționare a unor alimente neperisabile și de construcție a tuturor clădirilor existente într-o societate, fără a uzita în mod constant resursele de pe Terra. Am lucrat împreună la partea grafică, am creat o reprezentare 3D a navei proiectate de noi și am fost bucuroși să vedem rezultatul obținut, întrucât am dat naștere unei idei plauzibile, realizabile, care ar putea fi pusă în practică pe viitor, chiar de astronauți renumiți.”

Ce umează și cum îi putem ajuta să continue performanța și să își îndeplinească un vis.

Echipa Serapis a fost invitată de către NASA la Conferința internațională de dezvoltare spațială ("International Space Development Conference") - evenimentul anual organizat de Societatea Spațială a Statelor Unite, fondată și sponsorizată de NASA. Evenimenul se va organiza fizic în 2022, având loc în Los Angeles, California, între 27 și 30 mai. Tinerii caută finanțare pentru susținerea acestei participări. Își doresc foarte mult să participe, “ne-am putea îndeplini visul și am reprezenta cu succes țara noastră, valorile noastre, la o competiție cu renume internațional”, spune Traian-Alexandru. 

Cei 5 tineri strâng bani pentru călătoria de anul viitor și oricine dorește să îi ajute o poate face prin sponsorizare către  “Fundația pentru Viață”  cu sediul social în București, Str. Costache Negri 1-5, et. II, sector 5, București, Cod de Înregistrare Fiscală  30284885, Cont bancar RO24INGB0001008201708910, deschis la  ING Bank NV Amsterdam, Sucursala București, menționând Echipa Serapis la  NASA în ordinul de plată. Mai mult, Traian poate oferi mai multe detalii și telefonic la +40734499552.

Citește și:

Micul ghid al talentului prin ochii lui Codruț Nicolau

Apel pentru educaţie: În vacanţa de vară, World Vision România strânge fonduri pentru digitalizarea şi modernizarea şcolilor