Plantăm fapte bune
Peste 1,2 milioane de puieți plantați în 10 ani de activitate
Deschidem o nouă serie de articole #UnONGpeLună prin care ne propunem să vă prezentăm asociații non-guvernamentale și fundații care fac bine zi de zi.
Astăzi vorbim despre Asociația EcoAssist care gestionează proiecte în cadrul inițiativei Plantăm fapte bune în România.
Am stat de vorba cu Georgiana Tătulescu - Manager de proiect și am aflat cum le merge în perioada aceasta, ce le dă energie și cum se pot implica voluntarii în perioada aceasta.
Georgiana face parte din asociația EcoAssist din 2011, adică aproape de la început, când s-a alăturat echipei ca voluntar plantator. Din 2015 este în echipa de organizare. A crescut împreună cu Asociația trecând peste multe obstacole și a pus umărul la plantarea în timp a celor peste 1,2 milioane de puieți plantați până acum. Acționează în zonele afectate de alunecările de teren, deșertificare sau alte fenomene de degradare, zone care pun în pericol locuitorii din localitățile apropiate.
Energia de a se implica mereu, indiferent de vremuri, o ia din rezultatele muncii - unele dintre plantații au devenit azi păduri. Îi motivează feedback-ul partenerilor care rămân an de an alături de ei, iar anul acesta au ales să-i susțină în continuare. „Au înțeles riscurile și ne-au permis să plantăm în numele lor.”
“Perioada aceasta o văd ca pe un alt pas în evoluția asociației. Contextul actual nu face altceva decât să ne maturizeze, ne obligă să fim mult mai creativi, să ne reinventăm, să venim cu viziuni, soluții noi astfel încât să ne respectăm și continuăm misiunea pe care o avem, aceea de a crește suprafața împădurită a României.” ne spune Georgiana.
Marea provocare acum este, fără îndoială, plantarea fără voluntari.
În contextul actual, au acționat responsabil și au decis înlocuirea voluntarilor cu firme de împădurire sau cu utilaje pentru a planta mecanizat.
„Este important să convingem companiile să ne ofere sprijin, pentru că indiferent de context, împăduririle trebuie să continue. O altă provocare, deja constantă în ultimii ani, este seceta - pămantul este sărac în precipitații, tare, greu de săpat, lucru care le îngreunează munca. Pe lista provocărilor mai este si „relația cu Primăriile și Consiliile locale, mai ales în anii electorali precum acesta. Pentru fiecare teren cu probleme pe care îl identificăm, este nevoie de o documentație semnată de administrația locală.”
De-a lungul timpului numărul celor care s-au implicat în proiectele Asociației a crescut de la an la an. „Noi am numărat deja aproape 45.000 de voluntari la nivelul întregii țări. Voluntariatul, implicarea oamenilor în tot mai multe acțiuni a crescut mult în ultimi 10 ani. Și din punct de vedere legislativ, lucrurile s-au schimbat în bine, voluntariatul fiind acum recunoscut ca vechime în muncă în anumite condiții. Astăzi însă, pandemia generată de Covid-19 ne arată că voluntariatul poate exista și altfel, adică prin implicare indirectă. Oamenii aleg să doneze pentru noi sau să direcționeze impozitul pe venit, iar ei sunt voluntarii care au învins, ca și noi, contextul pandemic.”
Cum se implică companiile?
„Cum schimbările climatice au devenit o problemă la nivel internațional, protecția mediului înconjurător a devenit o prioritate pentru foarte multe companii. În ultimi ani din ce în ce mai multe firme s-au alăturat cauzei noastre. Sunt angajați care caută să lucreze pentru companii care desfășoară astfel de acțiuni, companii care se implică în comunitatea din care fac parte. Avem încheiate parteneriate pe termen lung, companii care planteaza an de an și revin acolo pentru a vedea evoluția puieților.”
Orice susținere este importantă și este bine de știut că plantarea și îngrijirea până la reușita finală a unui puiet costă în jur de 15 lei.
Un gând pe care vreți să il transmiteti antreprenorilor si celor care citesc blogul Patria:
”Stă în puterea fiecăruia să schimbe ceva în bine, iar plantarea un copac produce schimbare în bine, atât pentru noi cât și pentru generațiile viitoare.”
Profil ONG EcoAssist
Plantăm fapte bune în România
- Website: https://www.plantamfaptebune.ro/
- Proiecte de succes: Peste 1.200.000 de puieți plantați în cei 10 de activitate în localități din 30 de județe ale țării. Mare parte dintre ei au fost plantați în colaborare cu companii. Exemple proiecte: Campania Pădurea JYSK, proiectul Răcorim România derulat alături de Bergenbier sau împăduririle realizate împreună cu OMV Petrom
- Campanii derulate în prezent: Acțiunile de împădurire de toamnă. Fiind un an atipic, din cauza pandemiei, sunt nevoiți să plantăm fără voluntari, în numele celor care ii susțin financiar (companii sau donatori), cu ajutorul firmelor specializate de împădurire.
- Cum se pot implica cei din jur: În contextul pandemiei, cel mai sigur este ca cei care doresc să ii susțină prin donații pe site sau redirecționarea impozitului pe venit (pentru persoane fizice) si redirecționarea impozitul pe profit pentru companii.
Citește și:
4 cauze de sprijinit în vremuri de criză
Inițiative de ajutor în perioada COVID-19