#stop-fake-news
2021-12-28

Cei trei pași prin care te asiguri că o știre este adevărată

Descoperă episodul 2 din proiectul STOP Fake News realizat de Patria Bank

Nu ne trebuia neapărat un fenomen de anvergură mondială, cum este pandemia de coronavirus pe care tocmai o traversăm, pentru a realiza cât de important este să ne informăm, în primul rând, să ne informăm din surse autorizate, în al doilea rând, și, nu în ultimul rând, să filtrăm bine știrile pe care ni le aduce în atenție internetul, prin propria experiență de viață și educație.

De fapt, tocmai am enumerat cei trei pași esențiali prin care te poți asigura cât de mult se poate că, înainte de a lua orice decizie, atât în viața personală, cât și în cea profesională, trebuie să analizezi și să filtrezi informațiile, astfel încât să discerni în cunoștință de cauză între adevărat și fals.

”Pandemia a venit la pachet cu infodemia, o furtună de fake news și informații înșelătoare despre boală, tratamente, vaccinuri, care s-a răspândit cu o „contagiozitate” mai mare decât a virusului”, declara recent într-un interviu pentru Revista Biz, Oana Cociașu, CEO Medic One, companie de public relations pe zona medicală. Nimic mai adevărat!

La fel de primejdios, dacă nu chiar mai mult, fluxul zvonurilor și al știrilor false (fake) duce la agravarea comportamentelor umane și, în final, la decizii care le afectează nu doar starea de sănătate, cât mai ales capacitatea de a avea o viață normală, fizică și psihică, familială și profesională deopotrivă.

”Din această perspectivă, comunicatorii corecți, certificați și abilitați să emită teorii și soluții pe marginea acestor subiecte, au fost pur și simplu „înghițiți” de multitudinea de mesaje false”, adaugă Oana Cociașu. Totul s-a propagat în mass media și pe rețele de socializare, iar consecințele au fost evidente: România înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de protecție, fie prin respectarea restricțiilor, fie prin vaccinare, din Europa.

Discuțiile de pe forumuri, în urma acestui val de de știri false, arată, și în ceea ce privește pandemia, dar și pe alte subiecte – vezi cazul zvonului privind iminența opririi curentului electric în mai multe țări din Europa și din întreaga lume – faptul că oamenii tind să creadă fără să verifice!

La întrebări simple, de genul ”cum ne putem proteja de știrile false” sau ”unde să verific dacă o știre este adevărată sau nu”, primul și cel mai la îndemână răspuns este CAUTĂ! Caută pe internet, adică tot acolo unde găsești și fake news-urile, dar caută ”cheile” de care să te folosești pentru a verifica veridicitatea informațiilor pe care le accesezi, direct ori sugerate de alții.

Este vorba despre website-uri care publică, cu regularitate, materiale de fact-checking:

  1. LARICS EDU: https://larics.ro/larics-edu/
  2. AFP Verificat: https://verificat.afp.com/list
  3. Factual: https://www.factual.ro/
  4. PressOne: https://pressone.ro/categorie/dezinformarefake-news
  5. Missreport: https://newsletter.misreport.ro/
  6. Veridica: https://www.veridica.ro/ro/stiri-false
  7. Anti-fake: https://www.antifake.ro/fact-checking-ul-saptamanii/

Cel mai important aspect rămâne, pentru că fenomenul fake news este într-o continuă expansiune, acela al VERIFICĂRII, ori de câte ori ți se pare că o informație este exagerată, în raport cu realitatea înconjurătoare ori cu propria logică. Și nu uita că propagarea informațiilor false are ÎNTOTDEAUNA un scop, pe care sursa acestora îl urmărește: confuzie, negare, stopare, manipulare.

Faptul că oamenii cu posibilități materiale reduse poartă pantofi sau haine fake – imitații grosolane ale marilor branduri, pe care nu și le permit – nu dăunează nimănui. Dar faptul că oamenii, cu sau fără posibilități materiale, digeră fără să verifice informații false, produce pagube morale și materiale aproape de neimaginat.

Din episodul următor al proiectului STOP Fake News vom afla care sunt website-urile care publică materiale despre dezinformări la nivel regional și global, dar și despre mici cursuri pe care le putem urmări pe internet, în pauza de masă, despre cum să verificăm singuri dacă o informație este adevărată.

Articol realizat de Mihaela Pântea

Citește și:

Stop Fake News, Episodul 1. De când și de ce știrile false ne-au invadat existența

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.