„Viața la țară”, într-o nouă interpretare
Schimbările care dau un nou curs poveștilor de la început
V-ați întrebat vreodată cum ar fi viața voastră într-un alt context? Departe de străzile aglomerate, de blocurile gri și de plimbările de weekend în parcurile agitate? Din ce în ce mai mulți orășeni decid să schimbe această realitate și aleg o viață mai tihnită, la sat, cu posibilitatea unui job remote, cu timp liber pe care să îl petreacă în curte sau în grădină.
Schimbarea fluxului de migraţie internă de la urban la rural și urban mic a început în 1997, iar în ultimii ani, fenomenul s-a accentuat. Pe fondul schimbărilor generate de pandemie, poveștile neo-ruralilor, reprezentând noua generație de adepți ai relocării, încurajează o nouă perspectivă în ceea ce privește viața la sat și autenticitatea experiențelor de readaptare locativă.
Mai mult, conform evaluărilor Băncii Mondiale în România , o bună parte din plecările din urban în rural au fost făcute în ruralul izolat, contrar trendurilor europene în care destinațiile de relocare sunt direct asociate cu existența unei infrastructuri puternice de transport, sănătate și educație. Nu e o surpriză că oamenii se apropie tot mai mult de natură și de produsele locale pe care le preferă în detrimentul celor industrializate, iar aceste noi preferințe favorizează o creștere economică la nivelul comunităților izolate spre care se îndreaptă tot mai mulți orășeni.
În anul 2020 am pornit proiectul „Niște Orășeni” din dorința de a susține migrația urban-rural, accelerată pe fondul pandemiei, și de a promova necesitatea dezvoltării și revigorării comunităților rurale. Anul acesta ne-am bucurat să vedem că brandul local Policolor continuă cumva povestea și o duce mai departe. Am salutat inițiativa și ne-am alăturat împreună cu Niște Orășeni proiectului „De la început cu SPOR”. Proiectul își propune să înțeleagă motivele din spatele acestui fenomen și să facă auzită „vocea” orășenilor mutați la sat, cu motivațiile și provocările lor. În paralel în cadrul proiectului va fi realizat primul studiu de piață reprezentativ dedicat fenomenului migrației interne, alături de sociologul Dan Petre și D&D Research. Rezultatele studiului vor fi prezentate în septembrie.
Până la acest moment, peste 130 de povești s-au strâns, de la simple dorințe de noi începuturi, până la casele bunicilor devenite căminele nepoților sau noi afaceri locale deschise în jurul relocării în rural.
Printre povești, sunt și creatori de conținut, cu propriile experiențe legate de acest fenomen: scriitorul, co-fondatorul ș partenerul nostru în „Niște Orășeni”, Marius Chivu, DIY expert Gabi Ralea, creatorul de conținut cultural Ana Rubeli, fotograful Marian Sterea, etnografa Silvia-Floarea Toth și jurista Amalia Martiniuc.
De exemplu, Marius Chivu, a decis să renoveze casa bunicilor cu gândul s-o transforme în casă de vacanță, dar a ajuns să se mute acolo: „Construită de bunici în anii `50 cu mîinile lor, căci bunicul a fost tîmplar, casa nu se găsea în cea mai bună formă, orice întîrziere ar fi deteriorat-o ireversibil. Astfel că, imediat după moartea bunicii am luat decizia să-mi investesc economiile în renovarea și modernizarea ei, păstrîndu-i însă spiritul și înfățișarea, pentru a avea o casă de vacanță pe durata verilor cînd oricum preferam să plec din apartamentul meu din București, unde nu mă mai reținea fizic nici o obligație profesională.
Cum pandemia a venit exact după ce terminasem toate lucrările de renovare, am decis să mă mut pe o durată nedeterminată din București. Ceea ce trebuia să fie doar o casă de vacanță a devenit casa mea din ultimii doi ani. Practic, eu și casa ne-am oferit reciproc o nouă viață.”
Suntem nerăbdători să aflăm în ce direcție va merge proiectul, cum se scrie povestea neo-ruralilor și care sunt cele mai proaspete informații obținute prin studiul de cercetare. Vă vom ține la curent cu noutățile pe care le aflăm.
Articol realizat cu sprijinul Alexandrei Bumbacaru de la ZAGA Brand
Data publicării: 19.05.2022
Citește și:
Patria Bank și Niște Orășeni lansează Ghidul de Relocare din Urban în Rural
Te-ai gândit vreodată să lași tumultul vieții de oraș și să te muți la țară?