Business adresat fermierilor, dezvoltat pe cont propriu
Eugen Popa a investit la începutul business-ului său 600 de lei și a reușit să ajungă la o cifră de afaceri de peste 705.000 lei în aproape trei ani.
Eugen Popa este de profesie zootehnist, iar business-ul lui, Ferma Grup, se adresează în special fermierilor români. A fost inițiativa lui pe care a dezvoltat-o din mai 2017, pornind de la o investiție de 600 de lei. „Businessul nu voia să vină neapărat cu ceva nou, voia să vină cu două direcții: una de prestări servicii și una de vânzare directă, de comerț atât online, cât și fizic.”
Cum bugetul folosit la început era destul de mic și trebuia să se acomodeze cu situația, a văzut o dezvoltare doar în zona online. Deschiderea magazinului fizic în Sibiu a avut nevoie de o perioadă destul de îndelungată. „Aveam nevoie de aprobări de peste tot, de la Direcția de Sănătate Publică, până la ISU. Aprobări care vin în termene de 40-60 de zile. Apoi controale în vederea primirii aprobărilor. Cam în 90 de zile le-am strâns pe toate.” Treptat, a reușit să dezvolte și magazinul, care a implicat stocuri de marfă, chirii și angajați care trebuiau remunerați.
Eugen spune că începutul de drum a fost greu: profitul trebuia reinvestit, s-a luptat cu foarte multă birocrație și spune că uneori se lovea de tot soiul de păcăleli – uneori neachitarea produselor livrate pe care le achitase deja furnizorilor.
Inițial, oamenii au început să afle de businessul său door to door. „M-am deplasat la ferme, am discutat cu oamenii, am prezentat produsele, le-am livrat și așa mai departe. Apoi când oamenii au văzut că suntem serioși, că suntem constanți, că le oferim discount-uri, au continuat colaborarea cu noi. Și avem în prezent clienți încă de la începutul începuturilor.”
Din mai 2017, afacerea a crescut continuu și a ajuns în decembrie 2018 la o cifră de afaceri de peste 705.00 lei. „În momentul în care ne-am implicat foarte mult și am muncit și până la 20 de ore pe zi, a început să crească și profitul. Am început să ne prezentăm mai des la ferme, am bătut la propriu mii de km, am discutat cu oamenii, le-am transportat marfa. Am făcut absolut tot ce era necesar ca să ne putem dezvolta.”
Eugen și-a construit singur o educație financiară, deși a fost dificilă pentru el perioada de antreprenor tânăr la început de drum. Spune că, la nivel de lecții, cei care își doresc să înceapă o afacere de genul trebuie să se aștepte la mentalitatea negativă a cumpărătorilor, care pot fi uneori destul de reticenți, care poate au deja contracte și văd schimbările foarte greoaie. „Trebuie să ai un produs bun, calitativ, livrat în timp și un cost cât se poate de apropiat de costul pieței ca să poți să te dezvolți. Plus trebuie să fie pregătiți că absolut orice înseamnă cost.”
Dat fiind contextul social actual în vremea pandemiei, activitățile de prestări servicii s-au oprit până la noi reglementări. Eugen spune că în perioada asta se confruntă cu dificultăți cu salariații, cu plătirea chiriilor, cu asigurarea combustibilului necesar. Pierderea din această perioadă poate ajunge la 20.000 lei lunar și spune că ar fi esențial un suport din partea statului. „Dar nu o susținere legată de o birocrație extraordinară. Ci un ajutor foarte simplu și eficient, care să vină în baza calculelor existente și create la cifra de afaceri la care o are business-ul respectiv. Adică să nu solicite un dosar care să cuprindă aprobări din partea a tot felul de instituții care nu-și au rostul. Să fie lucruri solicitate în dosar strict pe business-ul respectiv.”
În viitor spune că vrea ca afacerea lui să se dezvolte. A numit societatea AGZ Grup pentru că o vede ca pe un grup de societăți, în care să dezvolte și alte afaceri, alte business-uri și idei, nu doar în zona agricolă. Își dorește să se adreseze unui număr și mai mare de oameni.
Citește și: BioFresh Banat sau cum începi de la zero o afacere cu legume ecologic
Patria Bank susține afacerile în agricultură cu soluții flexibile și avantajoase
Pentru că avem o experiență de peste 9 ani în domeniul finanţării afacerilor în domeniul agricol, de la culturi de cereale, cartofi, sfeclă de zahăr, pomicultură, legumicultură până la ferme zootehnice, suntem pregătiți să te susținem.
În secțiunea dedicată soluțiilor Patria Bank pentru afacerile în agricultură, îți prezentăm ofertele noastre pentru variate servicii bancare, de la depozite bancare agricole, conturi de cash management și credite agricole pentru activitatea curentă sau fonduri europene agricole, până la inițiativa noastră Banca la Piață.