#inspiratie
2020-03-04

BioFresh Banat sau cum începi de la zero o afacere cu legume ecologice

Adrian Dumitrescu și partenera lui au început un start-up în partea de vest a țării cu ajutorul unei finanțări europene.

BioFresh Banat este un start-up care a pornit de la ideea de a aduce produse bio în partea de vest a țării și de a pune accentul pe gustul legumelor proaspete. Primul an de activitate a fost 2019, anul trecut, iar Adrian Dumitrescu și partenera lui au gândit proiectul strict pe finanțare europeană, pentru că au văzut destul de greu de sprijinit proiectul din surse proprii:

Am observat că cel puțin pe partea de subvenții și fonduri europene era mult sprijin în direcția de agricultură. Și atunci ne-am dat seama că agricultura ecologică poate să fie o nișă de piață foarte interesantă pentru noi.”

Din 2018, de când a început implementarea business-ului, cei doi au pornit de la zero.

„Aveam un câmp pe care am început să construim din mai 2018 până în mai 2019, iar atunci am început concomitent și producția.”

Primele bariere pentru cei doi asociați au fost cele birocratice. Pe lângă instituțiile publice cu care au intrat în contact, avizul de mediu pe care au trebuit să-l obțină și care a întârziat în mod nejustificat sau autorizația de la Apele Române de care aveau nevoie pentru a începe proiectul, un impact negativ a venit din partea autorităților, strict pe partea de obținere a avizelor și autorizațiilor.

Adrian își amintește că cea mai mare piedică a venit de la ANAF, care în mod normal ar fi trebuit să susțină și să ramburseze TVA-ul într-un anumit termen limită, conform Codului Fiscal, dar care a întârziat aproximativ două luni în mod nejustificat.

„Până la urmă am încasat banii, dar am cerut penalizări, obținute și acestea cu greu pentru că ei considerau că nu e niciun fel de problemă că au uitat să ne plătească”.

De asemenea, și birocrația excesivă cu Fondurile Europene raportat la FISC, instituția care coordonează acest lucru, a fost din nou un impas.

„A trebuit ca la fiecare dosar să semnăm și să ștampilăm de mână fiecare pagină a dosarului de plată”, povestește Adrian.

„Suntem puțin în urmă pe partea asta birocratică. În alte țări europene, care la fel au acces la fonduri, această procedură este simplificată: se cere un număr minim de documente sau majoritatea lor se fac online”.

Biofresh_Patria_blog

Deși spune că aveau împreună o experiență managerială, nu aveau experiență în producția agricolă. Din cauza asta, în primul an se așteptau la eventuale pierderi, dar nu a fost așa:

„Am învățat multe: de la a cultiva castraveți și roșii, la banking, de la a interacționa cu o anumită categorie de oameni, la a interacționa cu un spectru mult mai larg.”

Printre lecțiile pe care spune că le-a învățat a fost și ideea de a se opri la timp. Ține minte că anul trecut a avut o problemă cu o cultură de castraveți, în sensul că a apărut un dăunător care putea să afecteze producția. Atunci a avut două alternative: fie să investească în substanțe organice care să aducă restul culturii la un stadiu de producție, fie să renunțe la cultură.

„A fost o decizie pur și simplu economică, am renunțat la ea. E foarte important să fii mereu implicat în afacerea ta, să iei o decizie dinamică în funcție de datele pe care le ai”, spune el. „Mai bine îți asumi o eventuală pierdere decât să faci una mai mare.”

Biofresh_Patria_Blog_2

În viitor, își dorește ca BioFresh să se dezvolte. Au achiziționat deja un teren lângă ferma lor, în zona localității Sat Chinez, județul Timiș. Își doresc să extindă piața și pe plan extern.

„Avem și un avantaj competitiv. Suntem în vestul țării, aproape de granița cu Ungaria, aproape de Austria. Pot să livrez în Viena la fel de rapid cât să livrez în București” spune Adrian. „E cu siguranță o piață pe care o vom ataca. Dacă nu anul acesta, anul viitor sigur.”

Articol realizat de: Alexandra Țipter

Patria Bank este pregătită să susțină afacerea ta în agricultură sau în alte domenii

Pentru că știm că în agricultură fiecare sezon are lucrări specifice și nu poți să întârzii însămânțarea sau îngrijirea și curățarea pomilor, te ajutăm să îți demarezi afacerea, cu un credit punte pentru finanțarea afacerilor agricole cu fonduri europene.

O altă facilitate pe care Patria Bank o acordă este Scrisoarea de garanție bancară pentru pre-finanțare, care te ajută să obții avansul necesar în vederea demarării investiției de la Autoritatea de Management/Organismul intermediar.

Accesează simplu și rapid fondurile europene obținute prin soluțiile bancare Patria Bank!

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.