Fermieri sau antreprenori?
Mihai Aron, consultant în fonduri europene, se alătură contributorilor acestui blog, cu sfaturi și povești din lumea accesării fondurilor europene.
Fără să vreau să fac o pledoarie, prin articolele următoare aș dori să ne punem întrebări și nu ca să avem mai multe de discutat ci ca să căutam răspunsuri și soluții cu privire la agricultura patriei noastre. Nu trebuie să inventăm roata…ea a fost inventată, trebuie doar să inovam și să progresăm.
Prima intrebare ar fi, și nu sunt singurul care gandeste așa: în agricultură sunt doar fermieri care produc hrană sau găsim și antrepenori?
Toți ne pricepem la agricultură și fotbal dar puțini știm cum se practică. În România, conform Biroului European de Statistică (Eurostat) din 10,3 milioane de ferme din UE, 3,4 milioane de ferme se află în România…așadar o treime din totalul UE; dar 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de 5 hectare, acoperind 28,8% din suprafaţa fermelor.
Asadar mereu ne întrebăm de ce nu avem produs românesc mai mult în piață, ce vrea piața cu adevărat, piețele tradiționale mai pot avea un viitor în contextul noilor politici agricole (nu numai europene ci și mondiale!), pot fi fermierii mici o alternativă pentru a acoperi consumul de produse alimentare?
Probabil că pentru cele de mai sus putem scrie mult, teze de doctorat chiar, dar în realitate problemele sunt altele: lipsa de organizare a fermierilor în asociații sau cooperative, întelegerea precarăa mecanismelor de piață și a fiscalității, proasta legătură cu băncile și instituțiile financiare naționale sau europene, cantități totuși insuficiente și fără a avea, chiar dacă se spun că sunt naturale, produsele nu au un certificat de calitate și nu în ultimul rând lipsa informației și a informării cu privire la fondurile europene (ce duc în mod logic la slaba absorbție a lor). Și soluția există: EDUCAȚIA.
Educație antreprenorială, educație fiscală, educație în a spune povestea unui produs și educație într-o bună organizare asociativă și cooperatistă pot începe să rezolve problemele și să ofere soluții. Și mai este ceva. Ar trebui să renunțăm la sintagmele “Eu știu/Mă înveți tu pe mine?/Tata a făcut așa și făcea o Dacie pe vară ș.a.”…au trecut acele vremuri. Mai AVEȚI încredere și în tineri. Ei știu ce vor. Știu cum se face agricultura, știu și Povestea, cum să o spună și ce trebuie făcut ca un produs agricol și ruralul să nu fie doar subiect politic, ci unul socio-cultural.
În concluzie, fermierul poate fi antreprenor. Daca vrea. Daca nu…va produce “natural” pentru el și familia lui. Cat va mai putea. Ceilalti nu se vor bucura de roadele lui pentru că nu vor ști de ele. Nici nu au cum.
În final aș vrea să vă prezint o mică afacere. O afacere de familie ce a cucerit Europa: Domnișoara Murătură.
Într-un mic sat din Dâmbovița, recunoscut de altfel din cauza lipsei de neîncredere în asociere - Slobozia Moara pe numele lui - acum 8 ani a început să se dezvolte o mini fabricuță de muraturi tradiționale: varză, castraveciori murați și murături asortate. În opt ani, au ajuns la o cifra de afaceri de aproape 500.000 Euro, este prezentă pe două lanțuri mari de supermarket-uri, are colăborări cu institute de cercetări în domeniu și participări la târguri internaționale. Cum a reușit? Cum a ajuns aici? A ascultat. A luat decizii. A accesat fonduri europene. Și altceva mai important: au renunțat în a fi fermieri și au devenit antreprenori.
Alte întrebări despre idei de afaceri, fonduri europene, promovarea produselor agricole și agro-alimentare, tehnologii de cultură, rentabilitate și profitabilitate în agricultură vom vorbi în articolele următoare.
Un articol semnat de Mihai Aron, consultant Agripartners.