Un lucru e cert... incertitudinea

Despre gestionarea finanțelor în perioade de incertitudine. 

După aproape 2 ani in care COVID-ul ne-a testat multe din limitele fiecăruia dintre noi am pornit la început de drum în 2022 cu speranța unei normalizări. De unde a venit speranța asta? Greu de răspuns simplu însă ne-am obișnuit cu ideea, am înțeles mai bine evoluția și comportamentul acestui virus, am înțeles mai bine ce trebuie să continuăm să facem și ce nu, teama de necunoaștere a dispărut... pe scurt ne-am adaptat unei noi realități.

De zis că am făcut multe lucruri concrete: ne-am uitat mai atenți la sănătatea noastră și am prețuit-o mai mult iar acest lucru odată intrat în comportamentul cotidian nu poate decât să ne ajute pe viitor. Am economisit mai mult, în primul an de pandemie economiile au crescut cu mai bine de 10% ceea ce arată de asemenea o reacție la o situație dată – să sperăm că vom reuși să păstrăm și acest tip de comportament care nu poate să ne fie dect de folos pe viitor.

Am înțeles mai bine interconectivitatea relațiilor economice și mai mult am înțeles că fiecare acțiune individuală poate avea un efect economic direct în mica afacere de la colț și chiar mai departe în anumite industrii specifice produselor pe care le consumăm. Am aflat că nu suntem mai puțin productivi și nici mai puțin colegi dacă lucrăm de acasă... și multe altele.

Și acum conflict la graniță... sigur că nu am mai trăit acest tip de eveniment în istoria recentă și sigur că e cât se poate de emoțional totul. Însă parcă aș insista să folosim înțelegerea mai largă asupra anumitor evenimente pe care am dobândit-o în ultimii doi ani și aș mai insista pe ceva... să nu acționăm emoțional pentru că e posibil să ne afecteze atât viața de zi cu zi dar și sănătatea financiară. 

Sistemul bancar românesc este extrem de solid, nu există niciun motiv pentru care trebuie să ne facem provizii de cash, acasă, la saltea

Nu avem de asemenea niciun motiv pentru care am alege să cumpărăm valută la prețuri de colț de stradă... leul este nu doar o valută stabilă dar și o valută convertibilă deci poate fi ușor tranzacționată oriunde și oricând. Nu există în România bănci cu capital rusesc și nu există o legătură directă care să afecteze indicatorii de solvabilitate ai sistemului, așa încât nu văd niciun motiv pentru care ne-am grăbi să scoatem banii din depozite și alte tipuri de plasamente.

Există însă un lucru pe care îl putem face constant și care nu are legătură cu evenimente care sunt în afara sferei noastre de control și anume să fim în permanență conștienți de realitățile economice, politice de orice fel astfel încât să nu mai fim prada unor reacții impulsive de moment sau, mai rău, unor informații false și/sau incomplete. 

Diversificare instrumentelor în care ne ținem economiile e o soluție bună, a valutelor în care economisim, a claselor de active în care investim. Buna informare din surse multiple și propria opinie referitor la anumite evenimente mari ce apar sau pot aparea în jurul nostru... și las lista deschisă pentru a putea fi completată de fiecare în funcție de nevoile, ambițiile și înclinarea pe care o avem. 

Avem mare nevoie să învățăm din experiențele trecute, personale sau ale altora păstrând mereu un sentiment pozitiv pentru viitor. 

P.S.: în contextul de azi Pozitiv parcă sună diferit, așa-i?! 

Articol realizat de Aurelian Mihăilescu – Director Trezorerie și Instituții Financiare Patria Bank

Citește și:

Cum și în ce monedă este recomandat să economisim

Ce sunt cele 12 mini-planuri financiare