Strategia Financiară la Raport - Episodul V
Cum alegem directorul financiar în agribusiness? Viitorul aparține acelor CFO care coagulează organizația și înțeleg trendurile industriei
Dacă ne uităm la ultimii 20 de ani, în meseria de CFO (Director Financiar) a avut loc un salt semnificativ, însă nu la fel în toate industriile. Avem impresia că în agribusiness schimbările se produc mai greu și doar companiile mari au acces la resurse umane la nivel de excelență.
Din experiența mea de aproape 10 ani ca manager financiar și membru în board pot spune cât de dinamică este activitatea, faptul că de la companie la companie condițiile de lucru se modifică și în consecință lucrul cu scenarii multiple, o strategie apelată în situații de criză în alte industrii, este la ordinea zilei în agribusiness.
În consecință este nevoie de un management financiar la înălțime.
Mai mult decât în alte industrii este necesară înțelegerea dinamicii prețurilor, fie că vorbim de inputuri agricole sau cereale. Spun acest lucru pentru că decizia de a păstra recolta în stoc o săptămâna, două, poate face diferența între profit și pierdere pentru o campanie agricolă.
Directorul financiar are capacitatea să coaguleze organizația și să susțină strategia de dezvoltare:
- prin intermediul bugetelor;
- implicare operațională;
- înțelegere a proceselor și nevoilor departamentale;
- susținerea managerilor de departamente în demersul de realizarea a bugetelor opex (capital de lucru) și capex (investitii);
- coordonează digitalizarea în cadrul departamentului și nu numai.
Se înțelege care sunt caracteristicile obligatorii în profilul CFO-ului viitorului. Cunoașterea instrumentelor de tip hedging, a mecanismelor de listare la bursă, abilitățile sistemice și de interfațare a sistemelor devin obligatorii pentru a însoți viziunea de dezvoltare a companiilor, și în agribusiness.
O altă abordare esențială în managementul financiar în agribusiness o reprezintă cea bazată pe costul de oportunitate. Mă refer la capacitatea de a analiza mai multe variante, precum cele câteva exemple prezentate în continuare:
- stocaj propriu (investiție) vs închiriere capacități de stocaj;
- mixul de inputuri (clasic vs soluții inovatoare, dar mai scumpe);
- plata inputurilor la recoltă vs plata la achiziție, cu discount, și finanțare bancară.
Dincolo de discuțiile pentru a înțelege fiecare variantă în parte, CFO-ul trebuie să consolideze fiecare recomandare sau decizie pe baza calculelor financiare și analizei de risc.
Elemente tehnice precum discounted cash-flow, ROI (return of investment), payback period sunt necesare și trebuie aplicate și explicate persoanelor de decizie din companie, CEO sau antreprenori.
IMM-urile care nu au dimensiunea și bugetul necesare angajării unui CFO intern pot considera varianta unui Director Financiar extern, care să însoțească managementul în permanență, cu evaluări lunare sau trimestriale și să intervină cu o implicare mai mare în proiectele cheie, strategice și cu impact pentru organizație.
Citește și:
Strategia financiară, la raport - episodul I: Dezvoltarea durabilă și sănătoasă a afacerii
Strategia financiară, la raport - episodul II: Valoarea afacerii – variabile de luat in calcul
Strategia Financiară, la Raport – episodul III: În criză e important să accelerezi
Ioana Arsenie este consultant de business și strateg financiar, fondatorul Trusted Advisor Strategy & Finance (www.trustedadvisor.ro).
Având o expertiză de peste 20 de ani, în finanțe și în roluri strategice în România și la nivel internațional, Ioana acționează în parteneriat cu antreprenorii, cu obiective concrete de creșterea performanței economice a afacerilor și a averii nete a antreprenorilor, realizate cu ajutorul instrumentelor dezvoltate special pentru IMM-uri: Tabloul de Bord, Simulatorul de Business, Trusted App (aplicația care digitalizează raportarea financiară https://trustedadvisor.ro/trustedapp/).