Ce trebuie să faci înainte să-ți schimbi cariera?

Înainte de a face o schimbare în viața ta profesională, recomandarea noastră este ca înainte să îți dai demisia să faci o analiză a pieței în care îți dorești să intri.

Vorbește cu oamenii care crezi că ar putea face parte din publicul tău țintă, află ce le place și ce nu, cum gândesc, cum trăiesc, cu acționează în diferite situații. Și, de asemenea, analizează-ți puțin competiția – există? dacă nu, află de ce, dacă da, atunci vezi cum lucrează și ce rezultate au.

Dacă te chinui la locul de muncă actual și visezi să-ți transformi pasiunea în meserie, nu mai ezita. Cu perseverență, încredere și puțin noroc, viața ta se poate schimba în bine. Trebuie doar să îți dorești și să fii dispus să muncești pentru asta.

Dar, o schimbare nu vine niciodată fără muncă și multe încercări, de aceea, așa cum spuneam și mai sus, fără o cercetare riguroasă înainte, o reconversie profesională nu poate să aibă succes. Și nici așa nu există garanția succesului. 

Dar dacă te-ai hotărât că trebuie să faci o schimbare, îți recomandăm să începi procesul cu cei trei pași de mai jos.

1. Urmează un curs de perfecționare sau citește câteva cărți care te-ar putea motiva și inspira pentru o schimbare radicală în viață

Astăzi reconversia profesională este mai ușor de făcut. Dezvoltarea de noi aptitudini înseamnă fie să stai pe lângă un coleg care te poate învăța, fie să încerci să fii autodidact și să urmezi, poate, niște cursuri online. Aici poți găsi o listă de cursuri online GRATUITE pe care le poți face pentru a câștiga mai mult.

De asemenea, pentru inspirație și motivație, îți recomandăm trei lecturi: 

  • Awaken The Giant Within — Tony Robbins: O carte inspiraționala scrisă de autorul american și life coach, Tony Robbins. Ideea acestei lecturi este aceea de a-ți arăta că ai potențialul să-ți schimbi viața. Oricând simți că vrei asta. Poți, de asemenea, să te uiți la documentarul făcut despre Tony Robbins de cei de la Netflix. 
  • The Four Hour Work Week — Tim Ferriss: Cu ce trebuie să pleci după această lectură: muncește mai puțin și încearcă să câștigi mai mulți bani. De multe ori, atunci când tragem linie după un proiect ne dăm seama că am estimat zece ore de lucru, însă, în realitate am avut dublu. Ferris vorbește în carte și despre cât de important este să știi să delegi și să folosești resurse externe care să te ajute să îți eficientizezi munca. Cartea aceasta este perfectă pentru toți cei care vor să fie mai productivi, antreprenori sau angajați deopotrivă.
  • The Lean Startup — Eric Ries: Avem o mare problemă atunci când vine vorba despre delegarea atribuțiilor, despre lucrul în echipă și despre organizarea resurselor. Iar cartea lui Ries este minunată tocmai pentru că ne învață cum putem să folosim eficient resurse limitate, astfel încât afacerea noastră să fie una echilibrată și performantă. 

2. Vorbește cu oameni care lucrează în acest domeniu

Realitatea profesională cu care te vei confrunta este posibil să fie departe de cea ilustrată în media. De aceea este important să cunoști oameni care lucrează de ceva timp aici. Să vorbești cu ei, să le ceri sfaturi și să le afli problemele, nemulțumirile, dar și realizările. Recomandarea we do HR ar fi să reușești să ai 10 întâlniri cu oamenii din domeniu. Acesta ar fi un număr suficient cât să îți faci o imagine cât mai reală asupra modului în care poate să arate viitorul tău profesional. Încearcă să îți pui pe hârtie toate subiectele pe care vrei să le discuți - de la echilibrul viața profesională - viața personală, la programele folosite sau oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le au.

3. Comunică eficient decizia de a pleca de la locul de muncă și fii pregătit pentru următorul pas în carieră

Demisia nu este niciodată o decizie ușor de luat și nici de comunicat. Atunci când pleci situația poate fi destul de tensionată, însă este important să lași o ușă deschisă în urma ta. Iar ultima zi să vină cu o comunicare simplă și sinceră a plecării. De aceea, este nevoie să trimiți un mesaj oamenilor cu care ai luat, în care să le oferi și o variantă de contact pentru viitor (adresă de mail, telefon etc). O idee pentru un astfel de mail găsești mai jos: 

Dragi colegi,

Acest mail vine în urma deciziei mele de a demisiona din pozitia de  [TITUL JOB], începând cu [DATA].

Ultimii [NUMĂR] ani în care am lucrat pentru [NUME COMPANI] au fost unii dintre cei frumoși și mai plini din viața mea profesională de până acum. De aceea, aș vrea să vă mulțumesc pentru timpul acordat, susținerea și încurajarea creșterii mele profesionale. A fost o plăcere să fac parte dintr-o echipă atât de talentată și să pot lucra alături de voi, reușind să atingem împreună [1-2 EXEMPLE DE REALIZĂRI].

Mi-aș dori să păstrăm legătura, de aceea nu ezitați să adăugați e-mailul personal la agenda voastră – [EMAIL PERSONAL]

Cu sinceritate,
[NUMELE]
[CONTACT]

Iar în final, caută informații despre nivelul salarial din domeniul de lucru. Încearcă să-ți setezi corect așteptările și să afli informații nu doar despre salarii, ci și despre pachetele de beneficii pe care le oferă companiile din acest domeniu - site-uri precum Glassdoor.com te pot ajuta. De asemenea, ai putea să cauți pe aceste site-uri de specialitate și review-uri ale angaților sau ale oamenilor care au fost acolo în procesul de recrutare. 

.......

Dacă ești hotărât să faci o reconversie profesională și simți că ai nevoie de consiliere din partea unor experți în resurse umane sau ai orice întrebare pentru noi, te invităm să ne cunoaștem. we do HR. Let's build together.

Citește și: 

Dezvoltare în carieră? Descoperă ce cursuri online GRATUITE ar fi bine să urmezi

Cum facem să gândim în soluții într-o perioadă a provocărilor și problemelor?