De vorbă cu Dafina Jeacă, despre OGOR și cum IT-ul românesc deservește agricultura locală
Am stat de vorbă cu Dafina Jeacă, co-fondator OGOR, partener al Grupului Patria, care a dezvoltat o aplicație mobilă de analiză agronomică folosind date satelitare.
23 noiembrie 2022, 14:45
În Patria Bank și Patria Credit căutăm să dezvoltăm cele mai bune parteneriate pentru clienții noștri, pentru a aduce plus valoare afacerilor lor agricole și a le facilita tranziția spre o agricultură de precizie, agricultura viitorului, în care fermierii se folosesc de tehnologie pentru a-și îmbunătății performanța agricolă.
Și am stat de vorba cu Dafina Jeaca, fondator OGOR, partener al Grupului Patria, care a dezvoltat o aplicație mobilă de analiză agronomică folosind date satelitare.
OGOR este instrumentul digital care are ambiția de a deveni indispensabil fermierului în activitatea zilnică, pe parcursul întregului sezon agricol, în toate momentele cheie: planificare, execuție, inspecție și corecție
“În acest moment oferim imagini din satelit și date meteo precise la nivel de parcelă, prezentând un istoric al evoluției culturilor pe ultimii 5 ani.” ne-a spus Dafina.
Proiectarea și implementarea aplicației au început în August 2019, echipa din spatele produsului fiind formată din oameni cu peste 15 ani de experiență în dezvoltarea de produse software. OGOR se mândrește cu o echipă de profesioniști care a dezvoltat produse pentru Agenția Europeană de Mediu și Națiunile Unite, cercetători pe date satelitare de la Politehnica București, cercetători în inteligență artificială, ingineri agronomi cu experiență internațională. Totodata, din echipa de proiect nu au lipsit fermierii care au adus un aport important în definirea specificațiilor.
“Am creat această aplicație cu fermieri, pentru fermieri, și lucrul acesta se vede în faptul că suntem cea mai utilizată aplicație cu date satelitare din România, acoperind 390 000 de hectare, adică peste 3% din suprafața arabilă a României :)” spune Dafina
Ce face de fapt aplicația OGOR?
Prin agregarea de date, din mai multe surse, OGOR oferă fermierului, într-o manieră cât mai facilă, o înțelegere obiectivă și profundă a ceea ce se întâmplă pe parcelele lui, datele la care fermierul va avea acces fiind:
- Istoric din 2017 la zi cu hărțile de vegetație
- Istoric din 2017 la zi cu hărțile de umiditate din plantă
- Istoric din 2017 la zi cu zonele de management
- Istoricul precipitatiilor acumulate lunar din 2017 la zi
- Rezerva de umiditate în sol pentru grâu și porumb
- Prognoza datelor meteo pe următoarele șapte zile, cu o actualizare la fiecare trei ore pentru ziua în curs
“Fermierii presupun din start că minim 10% din cultură este pierdută din cauza erorilor umane (erori ale tractoriștilor, erori ale inginerilor agronomi). Poate să nu pară mult, însă pentru o fermă de 1.000 de hectare poate să ajungă la un cost aproximativ de 100.000 de euro într-un an. OGOR ajută fermierii să-și recupereze cea mai mare parte din această pierdere, doar prin simpla monitorizare a culturilor. “
Ce tipologii de fermieri și culturi pot beneficia cel mai mult din folosirea aplicatiei?
“Aplicația se adresează în primul rând fermierilor mici și medii, pentru care accesul rapid și ieftin la date satelitare este foarte important pe parcursul sezonului.” Spune Dafina.
Astfel, prin intermediul OGOR, fermierul poate monitoriza de la distanță evoluția culturii, descoperi la timp problemele, și intervini rapid acolo unde este nevoie. Prin intermediul aplicației, fermierii pot compara cultura pe mai multe parcele și descoperi practicile eficiente și timpul potrivit pentru semănare, recoltare, hibridul și lucrările de efectuat.
Aplicația nu necesită alte investiții în echipamente sau o pregătire în prealabil. “Oricine știe să citească o hartă poate să folosească imediat, iar faptul că este atât de simplu de utilizat este confirmat de cei 930 de utilizatori dintre care peste 150 de clienți, pe care îi avem în acest moment, de la lansarea comercială din Septembrie 2021.”
Partenerii de la OGOR se bucură de o creștere lunară a abonamentelor de 9,81% și plănuiesc să atinga 1 milion de hectare de teren monitorizat în 2023.
În ceea ce privește costul, acesta este accesibil pentru fermierii mici și medii, folosirea aplicației costant 114 euro pe an, indiferent de numărul de hectare. Pentru acești bani, fermierii primesc acces nelimitat la imagini de satelit începând cu anul 2017.
Mai mult, fermieri care au cont APIA se pot înregistra în platformă foarte rapid și pot accesa imagini cu ferma proprie în doar 3 minute.
Parteneriat pentru fermieri. În perioada următoare, fermieri Patria Bank și Patria Credit vor intra într-un proiect pilot de monitorizare culturi, subvenționat de Patria Credit, Patria Bank și OGOR. Obiectivul proiectului este de a oferi fermierilor acces la resurse și instrumente care să le permită o mai bună gestionare a culturilor, cu impact în productivitate și eficiență crescute.