Economia în mișcare cu Theo Buftea, Director Direcția Trezorerie Patria Bank

Despre evoluția piețelor financiare în luna octombrie și tendințe pentru anul viitor.

Evoluția piețelor financiare în luna octombrie

Putem spune că luna Octombrie este prima lună plină după sfârșitul vacanței de vară. De asemenea:

  • este luna în care încep raportările performanțelor financiare ale companiilor listate la bursă. Începutul lunii a adus și rezultatele finale ale alegerilor locale și începutul “jocurilor” pentru alegerile generale.
  • Și da, România a intrat în valul al doilea al acestei pandemii care ne-a dat tuturor viețile peste cap.

În contextul acestui mix de evenimente, piețele financiare încearcă să își găsească direcția.

Aș spune că din punct de vedere al cursului valutar, EURRON “stă bine”, practic vorbim de o lipsă redusă de presiune asupra monedei naționale, lucru benefic pentru estimările inflaționiste și bugetele prognozate pe anul viitor ale companiilor. Dar, probabil, pe parcursul anului 2021 vom vedea cum nivelul de 5 RON la 1 EUR va fi atins. Un nivel mai degrabă emoțional, pentru că – altfel – 5 (cinci) e doar o cifră, nu?

Totodată, este perioadă în care agențiile de rating evaluează România și – din acest punct de vedere – nu ne așteptăm la surprize semnificative. De altfel, Moody’s a decis vineri (23.10) întârzierea emiterii opiniei asupra României până după alegerile din 6 decembrie, lucru care ne așteptăm să se întâmple și din partea celorlalte două agenții importante (Fitch IBCA și S&P).

Din punct de vedere al dobânzii monedei locale, piața este dictată de nevoia de finanțare tot mai însemnată din partea Ministerului de Finanțe pe fondul unui deficit bugetar în creștere (6,3% din PIB). În fiecare săptămână au loc în medie două licitații prin care autoritatea fiscală se împrumută din sectorul bancar iar sumele suprasubscrise arată un apetit ridicat al jucătorilor de piață.

Totuși, uitându-ne la proiecțiile inflaționiste, nu avem așteptări negative, cu alte cuvinte nu vedem cum inflația ar putea înregistra creșteri, în contextul unor așteptări reduse în ceea ce privește dinamica consumului intern. Acest lucru ne arată o presiune redusă asupra Băncii Naționale a României înspre creșterea dobânzilor.

Dar, subiectul fierbinte din punct de vedere macroeconomic îl reprezintă creșterea pensiilor propuse periodic de Parlamentul României. Așa cum renumiți macroeconomiști ai României au menționat în nenumărate luări de poziție, o eventuală dublare a pensiilor ar antrena după sine un “downgrade” și implicit o ieșire a României din zona “investment grade”. Acordăm o șansă minimă acestui demers, însă e un risc care trebuie luat în considerare.

Evident este faptul că, anul viitor, orice guvern ar fi, va trebui să vorbim de o onsolidare fiscală, prin creșterea nivelului impozitării. Și cred că cel mai indicat ar fi o creștere a impozitelor indirecte (de exemplu: asupra vânzărilor de mărfuri şi prestărilor de servicii), cu efecte limitate asupra competitivității firmelor.

Perspective pentru viitor. Câteva considerente.

Cum menționam mai sus, în 2021 orice guvern ar fi, va avea misiunea de a face demersuri în direcția consolidării fiscale, prin creșterea nivelului impozitării.

Și cred că cel mai indicat ar fi o creștere a impozitelor indirecte, cu efecte limitate asupra competitivității firmelor. România nu își mai poate permite să mai cheltuie fără o mai bună colectare a veniturilor. UE și agențiile de rating vor fi mai stricte în a monitoriza aceste evoluții.

Spațiul de manevră monetar al BNR se reduce, vine vremea în care din punct de vedere fiscal trebuie luate măsuri decisive, chiar dacă nepopulare. Este și un moment bun, tocmai ce alegerile se vor fi încheiat.

Vorbim probabil de atingerea unui curs valutar de 5 RON la 1 EUR, dar în termeni relativi, această depreciere a monedei naționale înseamnă doar 2,50% față de nivelul actual, astfel încât nu vedem acest lucru un motiv de îngrijorare.
Dacă nu avem o creștere agresivă a costurilor bugetare cu pensiile și salariile, ne putem aștepta ca BNR să aibă spațiu de manevră în a reduce dobânda chiar până la nivelul de 1%, 950 de puncte de bază față de nivelul actual.

În continuare, cu injecția permanentă de lichiditate a majorității băncilor centrale din diferite părți ale lumii, bursele sunt un element atractiv investițional. Din păcate, nu sunt foarte multe opțiuni pe Bursa de Valori București, însă ne așteptăm ca acest lucru să se schimbe în anii următori.

Ce oportunități aduc toate acestea pentru noi, oamenii de rând?

În mod alternativ, puteți alege să investiți în fonduri de investiții. Și chiar mi-aș permite să vă recomand cu caldură fondurile de investitți ale Patria Bank.
Aveți câteva alternative care sunt foarte interesante și care răspund profilului de risc al fiecărui investitor. Puteți afla mai multe detalii chiar aici.

Citește și:

Unde începe și unde se încheie experiența clientului tău?

Povestea din spatele cifrelor

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.