Povestea din spatele cifrelor

Trăim într-un context de incertitudine ridicată, în care căutăm să reacționăm și să ne adaptăm rapid. Cum alegem să o facem?

Cum știm și cum putem mai bine. Luna trecută am fost invitatul lui Costin Ciora la podcastul ”Povestea din spatele cifrelor”. Costin este lector universitar doctor la Academia de Studii Economice, București, consultant, trainer și autor de carte. A fost o întâlnire despre cifre, povestea lor, claritate și direcție. S-a legat o conversație faină între noi, Costin având experiență în livrarea de conținut financiar către studenți / masteranzi și corporate, iar eu către antreprenori și manageri.

Una dintre întrebările lui a fost: cum ajunge actualul context să declanșeze atenția mai mare pe cifre, pe zona de analiză? Răspunsul la această întrebare a avut în vedere și una dintre reacțiile noastre la incertitudine: identificarea unor soluții potrivite, a unor pași de acțiune, analizând trecutul.

Multe afaceri sunt în situație dificilă, cu resursele epuizate și la limita incapacității de plată. Un lucru important pe care îl putem face cu toții, indiferent cum gestionăm situația, este să învățăm din această provocare. Astfel ne luăm lecția și putem merge mai departe. Iar lecția vine și din ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Analizând și înțelegând trecutul, putem găsi soluții potrivite (spre exemplu: eliminarea non-valorii din afacere, adică a produselor/serviciilor neprofitabile, a partenerilor toxici și a cheltuielilor discreționare).

Citește și: Acţiunea, cheia creșterii în business

La fel de important este să trăim conștient prezentul, să ne conectăm sau să ne reconectăm la nevoile actuale ale clienților, adaptându-ne lor pentru a rămâne relevanți.

Și nu în ultimul rând, proiectăm, să reconstruim viitorul, inovând prin crearea de valoare, de utilități cheie care să ne schimbe viața în bine.

Ce rol au cifrele în ceea ce facem? Ne dau claritate, ajutându-ne să transpunem visul/viziunea în obiective și pași concreți de acțiune. Ne dau încredere că suntem pe direcția setată, acționând precum marcajele traseelor montane: cu cat mai dese și mai clare, cu atât sunt șanse mai mari să nu te abați periculos de la traseu și să ajungi mai repede, sănătos și fericit la obiectiv.

Citește și: Întâlnirea cu furnizorul de bani

Pentru cei mai mulți dintre noi, tot efortul unei afaceri dintr-un an se vede ulterior, în datele publice (dacă suntem curioși să le citim) sau într-un raport prezentat periodic de către management pentru a anunța rezultatele și obiectivele. Privite în dinamică, de la un an la altul, prin comparație cu obiectivele stabilite, cu ceea ce se întâmplă în piață și la jucătorii ei, cifrele pot oferi încrederea că fiecare afacere cu povestea ei are șanse să devină o poveste de neuitat.

Unde merge atenția ta în această perioadă?

Pe data viitoare! :) Adi

Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare. | Articol realizat de Adi Ploscaru (www.adiploscaru.ro) – Trainer și consultant financiar IMM

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.