SCHIMBĂRI: Cum arată relația cu banca la distanță și la ce trebuie să fiți atenți
Digitalizarea a fost adoptată în sistemul bancar chiar înainte de pandemie, dar schimbările majore în procedurile interne, produsele și serviciile oferite clienților au fost mult accelerate de noul context sanitar și economic determinat de Covid-19.
A fost nevoie de o reconsiderare a tuturor operațiunilor, în condițiile restricțiilor de mobilitate impuse în urmă cu doi ani, iar o bună parte dintre măsuri au rămas în vigoare, chiar dacă avem acum o formulă mixtă de lucru în mai toate domeniile de activitate.
Și în cazul băncilor, este evident că, cel puțin pe termen scurt, lucrurile rămân astfel, pentru protecția sănătății angajaților și clienților deopotrivă. Întrebarea dinainte de pandemie rămâne însă aceeași: la ce să fim atenți în relația cu banca? Diferența este că acum vorbim mai degrabă despre o relație la distanță, digitală. Ce trebuie să facem?
Pașii simpli și necesari sunt trei la număr, exact în această ordine: Informare, Înțelegere, Decizie.
Informare înainte de a accesa un produs ori un serviciu al băncii presupune a citi cu atenție toate detaliile pe care în primul rând banca le pune la dispoziția clienților. Indiferent despre ce este vorba: cont curent, depozit, carduri, credite. Idealul este să culegem date și chiar să le comparăm, despre același produs, de la mai multe bănci.
Sursele de informare sunt website-urile băncilor, în primul rând, apoi discuțiile la telefon, cu operatorii call center-urilor, și, dacă este nevoie, discuția directă, în sucursale ori agenții, pentru a avea clarificări de la funcționarii băncii.
La fel de importante rămân și sursele adiacente, care vin să completeze din alte unghiuri de vedere, cum ar fi articolele din presa economică care oferă detalii generale sau specifice, platformele de comparare a diferitelor produse, din punct de vedere al costurilor, în primul rând, dar și al condițiilor de accesare, documentelor necesare și procedurile de finalizare a achiziției unui produs ori serviciu bancar.
În era digitalizării – accelerată de pandemie – informarea este mult mai ușoară, întrucât toate băncile, ca de altfel și alte companii financiare, și-au întărit website-urile și soluțiile de acces la distanță a ofertei lor bancare, cum sunt aplicațiile. O bună parte dintre bănci oferă deja posibilitatea de a obține produse simple (basic) direct din website-uri ori aplicații: deschidere cont curent, carduri de debit, carduri de credit sau de cumpărături, depozite și chiar credite de nevoi personale.
Înțelegerea totală a produsului/serviciului dorit înseamnă colectarea tuturor datelor necesare accesării acestora și analizarea lor în amănunt. Este bine să subliniem și să notăm orice informație care nu ne este clară, apoi să căutăm explicațiile pe canalele enumerate mai înainte. Este bine să știm că nicio întrebare nu este de prisos, nu înseamnă că suntem mai puțin pregătiți ori mai puțin inteligenți decât cel pe care îl întrebăm – în cazul nostru funcționarul bancar – astfel încât să fim foarte bine lămuriți pe subiect și să luăm decizia în perfectă cunoștință de cauză.
Să înțelegem detaliile produsului, costurile atașate, perioadele de timp implicate – de la semnarea documentelor cu banca până la perioade/intervale de rambursare rate ori pentru diverse depuneri -, detaliile contractului cu banca, toate ÎNAINTE de a-l semna.
Pe lângă costuri (dobânda lunară, dobânda anuală, cheltuieli de evaluare, asigurări, ipoteci), sunt de luat în seamă tipul dobânzii (variabile ori fixe), tipul ratelor (egale sau descrescătoare), suma finală de rambursat. De asemenea, ar trebui avută în vedere și o estimare a veniturilor viitoare, pentru a evalua ”puterea” de a duce un credit, de exemplu, pe termen lung.
Odată semnat contractul, indiferent pentru ce produs ori serviciu bancar, avem răspunderea totală a derulării acestuia până la final!
Studii recente ale companiilor de consultanță arată că, în prezent, după anii 2020 – 2021, numărul clienților atenți cu produsele pe care le accesează – exact în sensul informării și acumulării detaliilor înainte de a decide achiziția unui produs/serviciu bancar – a crescut cu 37%, ceea ce este o veste bună. Pe de altă parte, însă, este clar că încă nu toată lumea acordă atenție detaliilor înainte de a semna contractul cu banca.
Decizia finală în privința produsului ori serviciului bancar dorit trebuie luată numai după ce toate aceste aspecte sunt foarte clare.
În condițiile inițiale ale pandemiei – care au generat restricții de mobilitate și munca de acasă, inclusiv pentru angajații băncilor – aceste informații și detalii au fost un pic mai greu accesibile. Dar băncile au luat rapid măsuri pentru digitalizarea operațiunilor și accesarea, cel puțin a produselor simple, de la distanță, astfel încât să nu creeze disconforturi mari clienților. În perioada următoare se va menține tendința de a NU deschide total lucrul cu publicul față în față, și procesele să se desfășoare cât mai mult la distanță. În aceste condiții, este absolut necesar ca cei trei pași menționați mai sus să fie strict urmați, pentru a fi siguri că ați ales exact ceea ce corespunde nevoilor dvs.
Relația cu banca s-a complicat? Dimpotrivă! Va deveni din ce în ce mai simplă, condiția fiind aceea de a urma pașii de mai sus și de a fi la curent la noutățile și soluțiile digitale pe care le propune clienților.
Citește și: