Afacere mare - o vindem sau o listăm la bursă?
Cum alegi ce este mai bine pentru compania ta
Listarea la bursă, visul oricărui antreprenor, pe piețele mature, nu este valabil întotdeauna și în România. Și asta până anul trecut, când am urmărit o avalanșă de companii care au ajuns listate la bursă după pregătiri de ani de zile.
Momentul în care un antreprenor sau mai mulți fondatori decid pasul următor în viața companiei, iau în calcul mai multe opțiuni. Creșterea și dezvoltarea unei afaceri devin ADN-ul fiecărui antreprenor, zi de zi. Cu acest obiectiv, drumul înseamnă în timp o căutare constantă de resurse, echipe, în urma unei viziuni și a unei strategii. De cele mai multe ori pleci la drum cu resurse limitate și pe parcurs vei avea nevoie de resurse suplimentare și de noi susținători sau oameni care vor avea încredere în afacerea ta.
Multiple afaceri românești s-au vândut către investitori strategici, în momente de maximă dezvoltare. Câteva exemple sunt Albalact, producătorul faimosului lapte Zuzu, unde Raul Ciurtin a vândut pachetul majoritar către Lactalis, gigantul francez de pe piața lactatelor, sau Vasile Armenean, care a vândut Betty Ice, îngheţata pe care cel mai adesea o mâncam cu familia, către Unilever, multinațională anglo-olandeză. Albalact era listat la Bursa de Valori București, iar Raul Ciurtin a înființat alte afaceri în domeniul turismului sau imobiliare.
Cele două rute de dezvoltare ale unei companii sunt diametral opuse prin câteva elemente distinctive:
Vânzarea companiei către strategic | Listarea la bursă |
Antreprenorul iese total din companie într-un timp scurt, investitorul strategic deține integral compania; | Antreprenorul rămâne majoritar, cu putere de control și decizie, se vând pachete minoritare de acțiuni; |
Valoarea tranzacției se stabilește în urma unei negocieri, cel mai adesea nu se face publică; | Evaluarea companiei se face prin intermediul mecanismelor bursiere, de cerere și ofertă, variază zilnic în funcție de tranzacțiile zilnice; |
Negociere și dialog cu un număr mic de investitori; | Dialog cu multipli acționari, individuali sau profesioniști, locali sau internaționali, activitate intensă de comunicare; |
Posibilă dispariție a brandului; | Creșterea brandului, notorietate sporită în urma promovării companiei în ringul bursier; |
Post-listare un necesar de transparență sporită în ce privește activitatea companiei; | |
Antreprenorul rămâne cu numerar după tranzacție; | Tranzacția poate include un mix de finanțare a companiei si numerar pentru antreprenor; |
Listarea la bursă permite finanțarea afacerii, dar și păstrarea controlului și deciziei antreprenorului. Pentru ca o afacere să continue să crească pe această rută, are nevoie de investitori care pun la dispoziție fondurile necesare. Cine sunt aceștia? Cum reușim să-i atragem, să-i convingem și să păstrăm o legătură cu acești investitori?
Pentru companii mai mici, piața AeRO a Bursei de Valori București a permis atragerea de finanțare între 4 și 74 milioane de lei în 2021. Principalii investitori activi pe această piață sunt cei individuali, care se implică mai puțin în activitatea companiei, însă se așteaptă la o comunicare proactivă şi deschidere din partea managementului.
În Piața Principală au avut loc câteva tranzacții anul trecut, companiile nou listate au atras între 260 şi 366 milioane de lei. Aceste sume au fost susținute de investitori instituționali locali: administratori de fonduri de investiții și administratori de fonduri de pensii, dar şi internaţionali profesionişti, precum şi un procent între 10 şi 20% din tranzacţie alocat investitorilor individuali. Acest mix de investitori permite ca pentru acţiunile companiei post-listare să existe ofertă şi cerere, iar cu o comunicare consistentă un interes în creştere. Aici intervine departamentul de relaţii cu investitorii (IR-investor relations din engleză) cu rol cheie în procesul de dezvoltare a afacerii prin listarea la bursă. 75% din investitori consideră că o companie cu un departament de IR profesionist este mult mai atractivă pentru investiții, conform unei cercetări a Rivel Research. La nivel global tot mai multe companii apelează la implementarea unui departament specializat IR, observându-se o creștere a companiilor care adoptă o strategie în acest sens, conform aceleiași surse.
Relaţia cu investitorii combină finanţele, comunicarea şi marketing-ul, pentru a facilita accesul la capital nou. Sarcina prioritară a acestui departament sau persoană este de a oferi informaţii financiare şi nefinanciare către investitori, lucru ce-i ajută pe aceştia să ia decizii cu privire la posibilitatea de a investi în companie.
Indiferent de strategia de afaceri, comunicarea este cheia. Relaţia cu investitorii sau comunicarea financiară se bazează pe o serie de principii: disponibilitatea imediată a informaţiilor şi egalitatea accesului la aceste informaţii pentru toţi acţionarii, transparenţa şi coerenţa informaţiilor furnizate, respectarea termenelor în materie de obţinere, analiză şi publicare a rezultatelor financiare şi operaţionale. Dacă este folosită la capacitate maximă, relaţia cu investitorii poate ajunge să ocupe un loc strategic în companie pentru a stabili parteneriate pe termen lung cu acţionarii societăţii şi a transmite managementului opiniile acestora. Importantă este legătura bidirecțională între companie şi investitori.
A fi companie listată înseamnă cu siguranţă respectarea unui nou set de reglementări, raportare financiară trimestrială, transparenţă şi permanentă adaptare la realităţile pieţei, un efort în plus, cu beneficii specifice. Decizia finală aparţine antreprenorului atunci când alege cea mai bună rută pentru el şi companie. Listarea la bursă este un început şi de multe ori o cale fără întoarcere, pentru că delistarea presupune alocarea de resurse suplimentare răscumpărării acţiunilor. Dacă este listarea ‘cool’ depinde doar de modul în care este înţeleasă şi percepută relaţia cu investitorii, cea care defineşte succesul pe termen lung a companiei la bursă.
Articol realizat de Daniela Șerban, Președinte ARIR și Eduard-Gabriel Onofrei, voluntar ARIR
Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România
Citește și:
În criză e important să accelerezi. Strategia Financiară, la Raport – episodul III