Cooperativele agricole
Soluţia pentru fermierii şi agricultorii români
Românii sunt tot mai atenți la produsele locale. Fie că o fac pentru a fi în trend, fie că le place să cumpere produse românești, noile practici îi încurajează pe fermieri și agricultori să producă cât mai mult pentru consum intern.
Însă nu e deloc ușor să faci producție locală în România. Drumul de la produs la consumator e o adevărată provocare: piaţa de desfacere este restrânsă, preţurile oferite sunt mici şi uneori nu acoperă nici măcar costurile de producţie, asta deşi la raft sunt uriaşe.
Pentru a rezista pe piaţă, mulţi agricultori şi fermieri au nevoie de împrumuturi. De multe ori însă, banii sunt greu de obţinut atât din cauza lipsei de informaţie, cât şi din cauza garanţiilor pe care le pot oferi.
Ce e de făcut? Potrivit specialiştilor, organizarea în cooperative este soluţia
De mai bine de doi ani, programul ”CoopNet 2.0: Învățăm și creștem împreună” urmărește educarea și dezvoltarea unei comunității de lideri, care conduc cooperativele agricole înființate deja (manageri executivi și președinți), astfel încât aceștia să își asigure resursele necesare pentru desfășurarea activității lor.
Proiectul a reușit creșterea unei comunităţi de experți în domeniul înființării și funcționării cooperativelor agricole care să sprijine asocierea și colaborarea între fermierii din România și să contribuie la crearea de structuri asociative.
“În 2021 au mai apărut 800 de cooperative noi, de patru ori mai multe decât în fiecare din ultimii cinci ani”, scria în primăvara acestui an Ziarul Financiar. Potrivit acestuia, în fiecare zi a anului trecut au fost înfiinţate două cooperative agricole. Astfel, la finalul anului 2021 s-a ajuns la un număr total de 4.041 de cooperative agricole în funcţiune, începând cu anul 1990, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. “Numărul este cel mai mare din ultimul deceniu, fiind un record absolut pentru asocierea de acest fel din România”, se mai arată în articol.
Care sunt avantajele apartenenţei la o cooperativă agricolă?
Fermierii beneficiază de o piaţă de desfacere cu preţuri negociate de cooperativă, astfel încât acestea să îi avantajeze pe producători. De asemenea, cei care fac parte din asociaţii şi cooperative pot accesa mai uşor împrumuturi sau fonduri nerambursabile.
Una dintre cele mai importante concluzii ale proiectului CoopNet este aceea că e nevoie de cel puțin 2-3 ani ca o cooperativă agricolă să devină funcțională, fiind nevoie să treacă în acest proces prin diverse stadii de evoluție.
Bilanţul final al programului are loc în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, decidenţi politici, consultanţi agricoli, fermieri şi reprezentanţi ai cooperativelor agricole din România, dar şi reprezentanţii organizatorilor proiectului: Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC) și Asociația Centrul Român de Politici Europene (CRPE), finanțat de către Romanian-American Foundation (RAF).
Întâlnirea are loc vineri, 1 iulie, la Hotelul Marshal Garden din Bucureşti, începând cu ora 10:00. Participă și tu! Înscrie-te gratuit accesând https://bit.ly/39Ou5AH
Data publicării: 27.06.2022
Citește și: