Echipamentele IT uzate din companii pot susține educația în comunități defavorizate
Companiile mari și IMM-urile din România pot susține educația în comunități defavorizate prin predarea de echipamente IT uzate către asociația Ateliere Fără Frontiere.
Companiile care dețin cantități mari de monitoare LCD, unități centrale și laptopuri uzate destinate casării, le pot preda către Ateliere Fără Frontiere pentru a fi pregătite pentru reutilizare în cadrul atelierului reconect și pentru a fi donate prin intermediul platformei EduClick.
Ateliere Fără Frontiere va colecta gratuit aceste echipamente și odată ajunse în atelierul reconect al asociației, ele vor fi testate și sortate, iar cele care pot fi pregătite pentru reutilizare vor fi reparate, curățate și donate împreună cu licențele software și perifericele necesare unei bune funcționări către școli, asociații nonprofit și instituții publice care derulează programe pentru persoane aflate în dificultate.
Atelierul reconect, unde aceste calculatoare sunt recondiționate, este o întreprindere socială de inserție în care lucrează persoane vulnerabile, excluse și marginalizate care se confruntă cu numeroase dificultăți la angajare. Prin activitatea lor din atelierul reconect, unde lucrează la colectarea de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), sortarea, testarea, recondiționarea sau dezmembrarea acestora pentru reciclare, ele (re)învață să muncească și sunt pregătite pentru a intra pe piața convențională a muncii.
Colectarea separată a echipamentelor IT uzate este foarte importantă pentru mediu dar și pregătirea acestora pentru reutilizare are beneficii majore, mai ales când operatorul care preia aceste deșeuri electrice și electronice este Ateliere Fără Frontiere. Recondiționarea acestor echipamente este singura soluție cu impact de mediu scăzut în efortul de a acoperi cât mai mult din nevoia de calculatoare a școlilor din comunități sărace, mai ales în mediul rural.
Cei 1,7 milioane de copii înscriși în învățământul primar și gimnazial din România au acces la doar 136.000 de calculatoare. În mediul rural există, în medie, doar câte un calculator la fiecare 20 de copii. Acest decalaj, așa numita fractură digitală, este unul dintre principalele motive pentru care Ateliere Fără Frontiere speră să convingă companiile mari și IMM-urile din România să predea către asociație echipamentele IT care strâng praf prin depozite sau colțuri de birou, tocmai pentru a putea fi recondiționate și trimise acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Companiile care dețin monitoare, unități centrale și laptopuri ieșite din uz dar care pot fi recondiționate, sunt rugate să folosească formularul de contact de pe pagina campaniei „Intră în Cercul Solidarității”, de pe site-ul reconect.ro, pentru a plasa o comandă pentru ridicarea acestora în termen de 5 zile lucrătoare.
Cei interesați de campanie, pot afla mai multe de pe pagina dedicată sau cerând informații la adresa colectare@atelierefarafrontiere.ro.