Accesezi un credit ipotecar în 2021? Iată câteva lucruri importante de care să ții cont

Te-ai hotărât ca în acest an să îți cumperi o casă, prin intermediul unui credit ipotecar? 

Achiziția unei locuințe este o hotărâre importantă – poate cea mai mare cheltuială pe care o vom face pe parcursul vieții noastre. 

De aceea, accesarea unui credit cu ipotecă ar trebui să fie precedată de o analiză atentă. E important să identifici cel mai bun credit ipotecar pentru situația ta, oferta băncilor fiind una diversificată.

Am adunat mai jos câteva idei care să te ajute să alegi acel credit potrivit nevoilor și posibilităților pe care le are familia ta.

Ce tip de locuință alegi și de câți bani ai nevoie pentru a o cumpăra

Fiecare dintre noi are deja o proiecție a locuinței ideale. Este necesar însă să o adaptăm propriilor posibilități, așa că e bine să te gândești dinainte la acestea.

Petrece câteva ore împreună cu partenerul de viață pentru a face câteva calcule și a înțelege care este tipul de locuință potrivit pentru voi. 

Câte camere va avea locuința dorită? Cumpărați un apartament sau o casă? Ce zonă alegeți pentru aceasta? Discuția este una cum nu se poate mai importantă, pentru că de alegerea de acum va depinde în continuare bugetul familiei. 

E important să alegeți o casă care să se încadreze în propriile posibilități. E important de asemenea să faceți o proiecție a familiei peste câțiva ani. Plănuiți ca aceasta să se mărească? E bine să aveți din timp spațiu suficient, pentru că vânzarea și apoi achiziționarea unei noi locuințe, eventual cu accesarea unui alt tip de credit, ar putea fi costisitoare și consumatoare de timp și energie.

Odată ce v-ați hotărât asupra tipului de casă dorit, consultați anunțurile imobiliare pentru a vedea care sunt prețurile solicitate de  proprietari pentru acesta. O simulare a creditului ipotecar realizată în acest moment vă va ajuta să înțelegeți, cu aproximație, care este nivelul împrumutului pe care vi-l permiteți.

Care este tipul de credit potrivit situației tale?

Poți lua un credit ipotecar sau un credit de nevoi personale cu ipotecă, dacă deții o altă locuință, de exemplu. Atunci când ai cea mai mare parte a sumei necesare și vrei să obții foarte repede suma de bani necesară, te poți gândi la un credit de nevoi personale simplu. 

Dacă nu ai un avans, dar poți aduce un alt apartament ca garanție (ce poate fi și al părinților, soțului/soției, partenerului de viață, fraților/surorilor, copiilor sau al norei/generelui), poți lua un credit ipotecar fără avans – Patria Bank îți oferă această variantă. Posibilitățile sunt multe, important este să le cunoști, pentru a decide care este cea mai potrivită pentru tine.

Citește și: Vrei să accesezi un credit de refinanțare în 2021? Iată câteva lucruri de care să ții cont.

Te-ar ajuta să ai deja economii

E greu să economisești în ziua de astăzi, dar cu cât mai mare este avansul pe care îl ai, cu atât îți va fi mai ușor să plătești creditul accesat. În plus, dacă ai un fond de rezervă ce însumează cheltuielile familiei pe trei până la șase luni, poți sta liniștit, pentru că vă veți putea susține și în situații mai dificile financiar.

De altfel, recenta criză sanitară ne-a făcut mai atenți cu acest aspect. Din ce în ce mai mulți români înțeleg importanța unor rezerve – iar atunci când accesezi un credit cu ipotecă acestea îți vor fi cum nu se poate mai utile. 

Citește și: Cum poți ținti venituri peste dobânzile bancare

Care este cel mai avantajos credit pentru tine?

Înainte de a lua hotărârea, interesează-te de condițiile de acordare creditului ipotecar ales, precum și de toate taxele și comisioanele pe care le vei avea de plătit. Fiecare familie are situația ei financiară, așa că doar tu vei hotărî care este cel mai bun credit ipotecar pentru tine.

Poate nu ai bani de avans, dar poți aduce o locuință ca garanție și accesezi un credit ipotecar fără avans. Sau, dimpotrivă, ai un avans mai mare și posibilitatea de a plăti rapid, dar îți dorești să termini cu creditul mai repede, înainte de plecarea copilului la facultate. 

Poate veniturile tale sunt în euro și dorești un credit în această monedă, caz în care te vei interesa de cel mai avantajos credit ipotecar de pe piață în euro. Suntem diferiți, așa că vom alege creditul ținând cont de propria situație financiară și familiară.

Sperăm ca ideile noastre să îți fie de folos atunci când alegi cel mai potrivit credit ipotecar pentru tine și familia ta. Alegerea cu atenție a creditului ipotecar îți poate aduce economii importante pe parcursul derulării acestuia. 

Citește și:

Patria creditelor ipotecare Episodul 1: Tot ce trebuie să știi despre un credit ipotecar.

Patria creditelor ipotecare Episodul 2: Ce înseamnă să fii eligibil pentru un credit ipotecar?