Cum îți poți da seama dacă ești făcut pentru a ocupa o poziție de conducere într-o companie
Pentru a ajunge într-o astfel de situatie înseamnă, de multe ori, a fi la locul potrivit în momentul potrivit. Însă în mod cert a îndeplini o astfel de funcție presupune să ai câteva calități esențiale: de la comunicare la leadership.
Și tocmai pentru a te ajuta să îți dai seama dacă ai sau nu aceste lucruri, Tiffany Franklin, fondator al companiei TJF Career Coaching, ne oferă câteva criterii pe care ar trebui să le îndeplinești pentru a visa la o astfel de poziție importantă:
Nu-ți este teamă să îți asumi riscuri calculate
Într-o poziție de conducere trebuie să știi când și cum să iei decizii importante care să aibă un impact important si pozitiv asupra viitorului companiei din care faci parte. Dacă poți să oferi stabilitate echipei pe care o conduci și, în același timp, știi să îți asumi riscuri care să aducă beneficii pe termen scurt și lung, atunci viitorul tău este clar într-un astfel de job de conducere.
Un om care se află într-o astfel de poziție trebuie să știe să analizeze atât factorii interni, cât și pe cei externi. Și să știe exact ce impact pot avea asupra business-ului și a domeniului de activitate din care face parte. Altfel spus, dacă îți dorești un astfel de job trebuie să ai abilitatea să înveți din trecutul companiei pentru a putea să îți asumi riscuri calculate care să determine viitorul acesteia.
Știi să comunici
Comunicarea este una dintre pietrele cele mai importante de la temelia leadership-ului. Iar atunci când vrei să ocupi o poziție de conducere trebuie să-ți motivezi oamenii, să știi cum să le prezinți propria viziune, astfel încât să o înțeleagă și să o accepte. Mai mult decât atât, atunci când te afli într-o astfel de poziție trebuie să știi cum să dezvolți relații cu angajații tăi, astfel încât să le oferi acestora satisfacția că fac parte dintr-o echipă frumoasă, în care se simt bine, motivați și apreciați.
De altfel, acesta este și unul dintre factorii cei mai importanți pentru ca un angajat, mai ales din Generația Millennial, să rămână într-o companie - mai multe despre acest subiect puteți să citiți în articol 75% dintre tinerii din Generația Millennial spun că acest lucru i-a ajutat să fie promovați în carieră
Îți dorești de fiecare dată să te depășești
Posibilitatea unei astfel de oportunități profesionale nu se întâmplă în primii ani de carieră. Cel mai probabil nici măcar în primul deceniu. O astfel de poziție se câștigă după mult timp și multe provocări profesionale la care ai făcut față cu brio. Și, de cele mai multe ori, pentru a ajunge aici trebuie să ajungi să câștigi multe experiențe și, mai ales, respectul oamenilor cu care lucrezi, al specialiștilor și al liderilor din domeniu.
Poți să privești în viitor
În cele din urmă, oamenii care sunt în astfel de posturi de conducere sunt vizionari. Sunt cei care știu unde ar trebui să meargă compania în care lucrează. Și știu care trebuie să fie drumul pe care să-l urmeze pentru a obține aceste lucruri. Sunt cei care cunosc trendurile pe care ar trebui să le urmeze și sunt printre primii care fac mutarea câștigătoare. Și, mai mult decât atât, sunt cei care știu cum să își traducă viziunea în acțiuni concrete pe care toți oamenii din echipă să le înțeleagă și să și le asume. Sunt cei care se gândesc la cum trebuie să arate viitorul și știu ce trebuie să facă pentru a-l atinge.
Pe de altă parte, un alt mod de a-ți testa viitorul este acela al testelor de personalitate. Acestea te pot ajuta să-ți dai seama care ar trebui să fie rolul tău într-o echipă, care este modul în care comunici cel mai bine atât în viața ta personală, cât și în cea profesională sau care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Iar importanța unor astfel de teste este cu adevărat mare, de aceea au fost introduse în procesul de recrutare al marilor companii. Ca să îți faci o idee, poti incerca Testul de personalitate Myers-Briggs.
Acesta te va trece printr-o serie de întrebări, rugându-te să alegi dintre două răspunsuri. Versiunea europeană a testului are 88 de întrebări, cea americană are 93, iar timpul de completare ar trebui să fie de aproximativ 10-15 minute. Rezultatele testului determină ce fel de persoană este cel care o completează (de la analist, la logician, de la arhitect la comandant):
1. Extrovert sau Introvert – în funcție de modul în care relaționează cu ceilalți oameni
2. Senzație sau Intuiție – în funcție de modul în care caută informații
3. Gândire sau Emoție – în funcție de modul în care iau decizii
4. Judecată sau Percepție – în funcție de modul în care se rapotează la lumea înconjurătoare
Iar un astfel de test nu este util doar pentru tine, ci și pentru oamenii de resurse umane care trebuie să aleagă omul potrivit pentru un anumit job. De exemplu, un candidat poate să fie extrovert, să se folosească de intuiție pentru a-și căuta informații, de emoție pentru a lua decizii și de judecată atunci când îi analizează pe ceilalți. Astfel de oameni pot fi liderii care să-i inspire pe colegi, lucrând foarte aproape de aceștia. Există 16 tipuri de personalitate care rezultă din acest test, iar în funcție de rezultatul obținut poți să-ți dai seama dacă omul ales se încadrează sau nu în echipa ta. Și testul Myers-Briggs nu este singurul pe care îl poți folosi. Noi pe blogul we do HR mai avem și alte teste de personalitate pe care să le folosești în procesul de recrutare.
Ai nevoie de un partener de încredere pentru afacerea ta?
we do HR. Let's build together