#oamenii-patria
2022-03-15

Șase întrebări altfel pentru #OameniiPatria

Pasiuni comune: NUEVO By MoniQ | Facebook, cu Monica Paveliuc și Daniela Gaju

Cine sunt Monica Paveliuc - Manager de Produse Persoane Juridice - Patria Bank și Daniela Gaju, Analist Creditare Agro

Vrem să ne cunoaștem mai bine colegii, să știm doar ceea ce vor ei să povestească despre viața din bancă și viața de după bancă, acasă, cu ai lor dragi. Nimic nu este obligatoriu, nimic nu este impus, ci doar câteva întrebări prin care încercăm să ne apropiem unii de alții. Mai ales că pandemia, cumva, ne-a îndepărtat fizic.

Primele care au răspuns provocării au fost Monica și Daniela, pe care, coincidență fericită, le unește o prietenie și o pasiune comună. Să vedem sau, mai bine spus, să citim!

Cum e viața în Product Management-ul produselor bancare? Dar ca Analist Creditare Agro?

Monica: Provocatoare, nicio șansă la rutină, fiecare zi e altfel, aduce ceva nou și învăț ceva nou. Înainte de a ocupa această funcție am lucrat ca Analist de Creditare Agro și mă declar norocoasă pentru că în ambele echipe de lucru colegii sunt oameni minunați și dedicați.

Daniela: Complexă și provocatoare. În fiecare zi învăț câte ceva nou și am satisfacția de a găsi soluția potrivită de finanțare astfel încât să întrunească atât cerințele băncii cât și să îndeplinească nevoia clientului pentru a-l ajuta să-și dezvolte activitatea.

Lucrați cu/pentru antreprenori/clienți persoane fizice, ce vă inspiră cel mai mult la ei?

Monica: În poziția de manager de produs, beneficiarii finali sunt colegii în special colegii din business IMM& Corporate, Micro și Agro, însă am interacțiuni și cu parteneri externi, instituții sau alți colaboratori externi. Ceea ce mă inspiră este dedicarea și profesionalismul și dorința de a găsi în permanență soluții.

Daniela: ”Soluția de finanțare concretizată prin decizia de aprobare credit” este destinată antreprenorilor din domeniul Agro, fermierilor, însă pentru a ajunge la rezultatul final interacționez atât cu colegii din alte departamente (business, legal, evaluare garanții, dezvoltare produse PJ) cât și cu reprezentanții companiilor finanțate. Ceea ce mă insprira este complexitatea și varietatea activităților pe care le desfășoară.

Un mit despre oamenii care lucrează în bancă auzit de la prieteni. Adevăr sau provocare?

Monica: Oamenii care nu mă cunosc cred că cei care lucrăm în bănci avem salarii mari. Lipsiți de empatie și că altceva nu prea mai știm să facem. Oamenii care mă cunosc, văd mult mai mult și mă refer la partea bună.

Daniela: Toată lumea dorește să lucreze în bancă pentru că sunt salarii mari.

Spuneți-ne despre voi: cine sunteți, ce vă place să faceți, ce pasiuni aveți?

Monica: Zic despre mine că sunt veselă, optimistă, tolerantă, dar cu principii. Iubesc oamenii și îmi place să le fiu aproape și am multe pasiuni, greu de povestit chiar tot aici. Pe lângă pasiunea și bucuria de a crea bijuterii handmade din piele, mărgele și accesorii metalice (inox, argint) îmi place foarte mult să călătoresc, îmi place mult să gătesc pentru prieteni (mai greu în timpul pandemiei, spre deloc...) ori să mă las în voia nopților de vară, până tărziu, la o terasă înconjurată de oameni dragi. Îmi plac lucrurile simple, nu mă consider o persoană complicată. Mă bucură foarte ușor: verdele și mirosul primăverii, soarele și căldura verii, cu nopți înstelate, mirosul și culorile toamnei (care tare m-au inspirat la mixarea culorilor în bijuterii), dar și puritatea iernii. Asociez vacanțele cu cărțile bune și weekendurile de iarnă cu filmele la TV sau cinema.

Daniela: Dincolo de PBK sunt soție, mamă a unui băiețel minunat și nu în ultimul rând o persoană sensibilă, încrezătoare și plină de optimism și entuziasm. Iubesc natura, îmi plac plimbările în lumina apusului de soare și concursurile de pescuit în familie. Pentru că îmi place energia pe care mi-o transmite băiețelul meu, pot spune că pasiunea mea este „să mă joc”- începând cu jucăriile, quilling, fetru, mărgele, cfaft, terminând cu o sesiune de prăjiturit împreună cu Matei, ajutorul meu de baza, în vârstă de 9 ani.

Ce proiecte personale vă dau energie?

Monica: Îmi place energia pe care mi-o dă lansarea unei noi colecții de bijuterii, crearea unui model nou sau ... exaltarea unor accesorii noi care mă fac să cobor din pat la 6 dimineața și să-mi imaginez ce pot face cu ele; îmi face o plăcere maximă planificarea unei vacanțe, pentru că ador căutarea celui mă bun traseu (nu e neapărat cel mai scurt, ci e cel mai pitoresc de obicei), a cazării, a lucrurilor pe care doresc să le fac pentru că așa cum îmi place mie să spun, doresc să mă simt în vacanță din momentul în care am ieșit din casă cu bagajele făcute.

Daniela: Îmi place foarte mult handmade -ul, în fiecare zi descoper diverse proiecte care mă fascinează, îmi dau energie și în același timp îmi stârnesc curiozitatea de a le cunoaște cât mai mult. (explemple: realizez decorațiuni de Crăciun din fetru - bradul de Crăciun are un întreg ritual, este foarte bogat și în cea mai mare parte împodobit cu decorațiuni făcute de mine și Matei, broșe și cercei din quilling (arta de a rula hârtie), diverse craft-uri (proiecte pentru scoală, în special diorame) și nu în ultimul rand bijuterii din mărgele cusute manual. În prezent lucrez la realizarea unor decorațiuni mai complexe pentru casă și copii (bebeluși). Îmi place să fac prăjituri, să descopăr rețete cu arome și texturi noi.

Un gând pentru o lume mai bună...

Monica: „Să știm la ce să renunțăm face parte din a ști să fim fericiți.” Bertrand Russell.
Am zis „povestea noastră” pentru că eu și Dana am devenit prietene bune cu mulți ani înainte, la un curs de induction într-o altă bancă când am fost cazate aleatoriu în aceeași cameră la hotel. Am descoperit în mai puțin de o oră că avem multe lucruri în comun și pasiuni comune, ca să nu mai zic, suntem și în aceeași zodie. Am devenit la fel de repede prietene foarte bune și în timp, pentru că Daniela este foarte talentată și are multă îndemânare am rugat-o să mă ajute în proiectul meu de design de bijuterii.

Aș putea spune că a descrifat și a reușit să construiască cu ac și mărgele cele mai grele modele de cercei pe care am dorit să le lansez. Nu aș fi putut vorbi despre pasiunea mea de a face bijuterii independent de aportul, devotamentul și prietenia Danei. Așa au luat viață cele mai faine seturi (brățară + cercei)

Daniela: Zâmbește mai des deoarece zâmbetul este contagios și o modalitate foarte bună de a crea fericire în lume. Zâmbește tuturor care îți ies în cale! Poate fi ciudat la început, dar cu siguranță de te vei simți mult mai bine cu timpul!
De când am cunoscut-o pe Monica pot spune că viața mea, pe partea de creație a devenit o provocare continuă. La scurt timp după ce ne-am cunoscut și ne-am împrietenit mi-a povestit despre dorința ei de a-și completa colecțiile de brățări cu cerceii potriviți din mărgele foarte mici. În secret, am descifrat tehnica de construire cu ac și mărgele a cerceilor pe care îi avea în proiect. Apoi totul a venit de la sine și împreună am reușit să realizăm cele mai grele și complexe modele . Așa au luat viață cele mai frumoase seturi de brățară și cercei.

Citește și:

Interviu cu Alina Toma, Președinte al Fondului de Garantare al Creditului Rural

Interviu cu Daniela Ropotă, Președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.