InspirAction, susține educația prin inspirație și acțiune

Stăm de vorbă cu Simona Paraschiv, Președinte al Asociației InspirAction, despre educație prin implicare și inspirație

Ne bucurăm să vă facem cunoștință în acest interviu cu Asociația InspirAction și valorile pe care le promovează în rândul tinerilor și profesorilor, o educație conectată la copil, profesor și în care stima de sine a tinerilor este un element central în realizarea proiectelor.

1. Cine este InspirAction și cum vedeți necesitatea de mai multă inspirație și acțiune în educație?

Noi suntem o asociație ce contribuie la schimbarea în bine a viitorului, plantând semințele unor valori frumoase în mințile și inimile tinerilor. Susținem copiii și tinerii din România să devină conștienți de ei înșiși, îi ajutăm să-și dezvolte abilități de viață astfel încât să devină adulți încrezători, echilibrați, independenți financiar, implicați în comunitate.

2. După aproape doi ani plini în pandemie, cu un sistem educațional afectat major, cum vedeți „noul normal” în educație?

Credem că fiecare dintre noi are nevoie să se adapteze și să încerce să vădă această perioadă ca pe o ocazie de a deveni mai bun, dezvoltându-și noi abilități. Acest lucru poate să însemne inclusiv o mai mare străduință referitoare la acțiunile proprii. Spre exemplu, dascălii ar putea să continue să-și dezvolte metode noi de a interacționa cu elevii; elevii ar putea să-și seteze obiective și să-și planifice timpul; iar părinții să fie suport.

Viziunea noastră este axată în jurul ideii de „unitate” în individualitate, ceea ce înseamnă că, împreună putem realiza mai multe dacă ne axam pe a găsi soluții, a fi constructivi și nu neapărat pe a critica ceea ce nu merge. Empatia față de cei care au opinii diferite este un pas major în față, inclusiv pentru sistemul de învățământ.

3. Cum a fost 2021 și care au fost rezultatele cu care va mândriți?

Pentru noi a fost un an foarte bun, întrucât ne-am concentrat mult pe a-i susține pe elevii și dascălii mai ales din mediile rurale, cărora le-a fost greu. Am interacționat cu numeroși oameni și am primit nenumărate aprecieri emoționante, ca urmare a programelor valoroase pe care le-am derulat.

Iată 2 testimoniale:
Programul “Creștem digital și vocațional”, m-a ajutat să văd cea mai frumoasă latură a colegelor mele, am descoperit că am colege extraordinare și acest program ne-a adus mai aproape, întărind relațiile dintre noi. Referitor la elevi, mi-a întărit ideea că fiecare copil are ceva minunat și acel ceva așteaptă să fie descoperit, să fie ajutat să crească, iar eu ca profesor, pe lângă predarea materiei am și acest rol în viața elevilor. Programul m-a ajutat să-mi îmbunătățesc competențele digitale și să văd la mine puterea de a schimba lumea în bine!” Prof. Mirabela Lojniță

Participarea la proiectul “Învățăm să devenim liderii de mâine” m-a ajutat să mă înțeleg și să știu ce vreau de la mine. Am învățat cât de importante sunt alegerile și că toate aspectele din viața noastră trebuie să fie echilibrate. Am învățat cum să îmi cresc încrederea și cum să fiu mai responsabilă. Am învățat să întreprind mai multe acțiuni și ce înseamnă un sacrificiu pozitiv. Mi-am putut forma o bază stabilă a vocației mele. Și cel mai important pentru mine, acceptarea eșecului. Frica nu va dispărea niciodată, dar încrederea trebuie să o depășească!” Andreea, elevă în clasa a VII-a

Considerăm că ne-am atins obiectivele în 2021 prin cei 6800 de elevi și 100 de dascăli pe care i-am impactat, din 37 de județe.

4. Cum va arată educația în 2022 și ce planuri aveți la InspirAction?

Noi suntem optimiști și credem că educația va izbândi până la urmă.

Acum ne pregătim să derulăm mai multe proiecte prin care să-i ajutăm pe copii, tineri și dascăli să se cunoască mai bine, să-și îmbunătățească relațiile și să le fie mai bine, per ansamblu.

Vom continua cu proiectele de consiliere vocațională, comunicare și digital, în timp ce ne pregătim să implementăm programe noi, precum educație financiară și alimentație sănătoasă pentru cât mai mulți copii, tineri și dascăli.

5. Vă rog să transmiteți un gând cititorilor blogului Patria și detalii despre cum pot ajuta, cum se pot implică în susținerea proiectelor voastre.

Dragă cititor al blogului Patria Bank, dacă ai avut răbdare să citești aceste rânduri, îmi permit să-mi imaginez că ești o persoană căreia îi pasă de ceea ce se întâmplă în jur și care se implică. Îți mulțumesc pentru asta!

În cazul în care ai copii, cum crezi că va arată viitorul lor? Dar al nepoților? Noi credem că pe măsură ce ne implicăm mai mulți, acesta va fi unul bun. Fiecare dintre noi are o putere imensă, pe care dacă o exprimă, lucrurile din jur devin mai luminoase.

Dacă rezonezi cu misiunea noastră, dă-ne un semn! Ne-ar plăcea să te cunoaștem.

Iar dacă dorești să ajuți un copil să fie mai încrezător, poți face asta redirecționând cei 3,5% din impozitul anual pe venit, doar completând formularul 230, acțiune care durează 30 de secunde.

Pașii sunt extrem de simpli:
● Completezi online formularul: https://inspiraction.ro/formular-230/
● Semnătura o poți realiza în format holograf (nu e nevoie de print/scan)
● După completarea formularului, noi primim automat pe mail formularul tău.

Îți mulțumesc și îți doresc foarte mult bine în noul an!

Citește și:

Micile Bucurii, un ONG fresh

Pentru a schimba lumea avem nevoie de oameni pasionați de ceea ce fac

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.