#inspiratie
2019-03-25

„Pasiunea este importantă și ca simplu salariat”

“Oamenii vor să fie cunoscuți, dar așa suntem noi, vrem să ieșim mai puțin în evidență”, spune Leontina Lichi, Directorul Economic al OMP SRL. A stat de vorbă cu noi doar pentru că apreciază relația cu Patria, pentru că altfel, nu apar foarte des în presă. 

„Oamenii vor să fie cunoscuți, dar așa suntem noi, vrem să ieșim mai puțin în evidență”, spune Leontina Lichi, Directorul Economic al grupului de firme Partener - OMP SRL. A stat de vorbă cu noi doar pentru că apreciază relația cu Patria, pentru că altfel, nu apar foarte des în presă.

Grupul de firme este o afacere pornită din 1996, condusă acum de Adam Radu Cezar. S-a dezvoltat pe partea de scule de mică mecanizare și a ajuns să aibă o gamă destul de diversificată pe zona de produse, pompe, compresoare, aparate de sudură, generatoare, utilaje de construcție dar și din zona de grădină, cum sunt mașinile de tuns gazon și motocroasele.

„Avem aproximativ 150 de salariați, iar acum ne dezvoltăm pentru că vrem să punem accent pe partea de retail. Se observă o creștere a numărului angajaților, în ideea în care vrem să ne formăm o echipă în zona de retail. Am avut și zone mai puțin acoperite, cum sunt Brașovul și Bucureștiul. Aici încă suntem în căutarea oamenilor de vânzări pe care să îi formăm pentru business-ul pe care îl dezvoltăm în momentul de față.”, povestește Directorul Economic.

Specializat până acum ceva vreme doar pe partea de business to business, Partener - OMP este decis acum să crească și pe partea de retail. „Vrem să construim un showroom lângă București, pe un teren pe care l-am achiziționat cu finanțare de la Patria Bank. Deja am început să structurăm proiectul pentru a-l prezenta pentru autorizare. Vrem să fie un showroom altfel, foarte specializat pe zona pe care noi comercializăm în momentul de față. Va fi specializat pe zona de produse profesionale, nu doar pentru micul meseriaș și omul care vrea să facă lucruri pe lângă casă.”, este de părere Leontina Lichi.

Cumva membrii echipei de conducere au reușit să mențină afacerea într-un echilibru, cu finanțări bancare, dar și personale. „Cred că am găsit un mix care ne-a ajutat să ne dezvoltăm. O perioadă, chiar la începutul afacerii, când încă nu era acces la finanțare în România, așa cum este acum, a fost mai dificil să găsim fonduri. Când finanțarea a devenit accesibilă, am lucrat cu finanțare de la bănci, combinată cu finanțare proprie.” Leontina Lichi povestește că au fost mulți ani în care acționarii nu au ridicat dividente din firmă, decât la un minim necesar. Tocmai pentru că au vrut să investească în business.

Întrebată cum sunt oamenii din spatele Partener - OMP, Directorul Economic ne dezvăluie un grup de oameni care sunt pasionați de ceea ce fac. „Finanțarea au gândit-o ca și cum ar fi pentru ei personal. O perioadă din timp au fost 100% din timp dedicați business-ului. Cred că de aici pornește totul, au fost 100% conectați la tot ce înseamnă business-ul și cred că de aici au reușit să fie nici suprafinanțați, nici să nu se dezvolte foarte mult, să păstreze un echilibru.”, spune Leontina Lichi.

Secretul succesului, depinde de fiecare, însă în cazul Partener - OMP a fost o combinație. „Cred că flerul i-a ajutat foarte mult. Sunt și pregătiți, sunt genul care au studiat, au studii universitare. Mereu s-au perfecționat, însă nu e de ajuns, îi ajută și flerul. Trebuie să poți, nu e suficient să ai studii în domeniu.”, adaugă Leontina.

Pe parcursul celor 23 de ani grupul Partener - OMP a întâlnit obstacole și greutăți. „În perioada de început, marea provocare pentru noi a fost definirea portofoliului de produse. Am vrut să vindem produse tehnice, de calitate, de la producători de top. Implicit, a venit următoarea provocare, formarea echipei de vânzări. Ca să fie o echipă de succes, avem nevoie de persoane la care să se îmbine abilitățile de vânzare cu abilitățile tehnice. Și atunci, la început de drum, dar și astăzi, pe piața forței de muncă, cu greu găsim „oameni de vânzări” formați pe necesitățile noastre.Trebuie să alocăm mult timp pentru formarea profesională, pentru gamele de produse complexe, poate și un an, astfel încât să ajungă în piața pe care activăm bine pregătiți. Trebuie să se poată ridica la nivelul clienților cărora ne adresăm, foarte bine pregătiți tehnic și cu aplicatți foarte specializate.

Discuția cu Leontina Lichi a durat 20 de minute pe care le-am prins libere după niște zile când a fost greu de găsit. O zi de lucru pentru cei de la OMP este foarte ocupată, spune Leontina Lichi. „Suntem foarte ocupați într-adevăr și pe lângă activitățile curente pe care fiecare pe jobul lui le are, avem permanent proiecte cărora trebuie să de acordăm atenție și timp. Ne lăsăm timp însă și ca să ne limpezim mintea. Mâncăm împreună, bem cafea, discutăm între noi, avem în vedere asemenea momente.”

Pentru antreprenorii mai mici sau mai mari, Leontina are câteva recomandări: „să facă lucrurile cu pasiune. Dacă nu fac cu pasiune cred că nici nu prea le iese și cred că obosesc înainte de a le finaliza. Pasiunea este importantă și ca simplu salariat. Altfel nu ies lucrurile așa cum ar trebui. Lucrez în Partener de la înființare și consider că în momentul în care îți cunoști foarte bine business-ul, nu doar ca fler, ci îți urmărești foarte bine indicatorii, prin cifre, ca să îți dai seama de ce unul dintre ei a ie;it mai jos într-o lună, dacă nu te bazezi pe analiza economico-financiară cred că e dificil să reușești. Noi punem mare accent pe analiza economico-financiară și simțim din ce în ce mai mult că investiția economico-financiară fără soft-uri care să ne ajute inutilă. Facem lucruri în această direcție lucruri, astfel încât oamenii să gândească și softul să muncească pentru noi.”

Echipa Partener - OMP este una sudată și formată în așa fel încât să funcționeze cu rezultate bune. „Cred că ne-am și format în timp unul pe altul, să empatizăm, să ne completăm și ne placă aceleași lucruri. Fiecare are felul personal de a fi, dar avem și lucruri în comun.”, completează directorul economic al grupului.

Newsletter Patria

Înscrie-te pentru a primi, periodic, informări legate de articolele și produsele noastre.