AFIR a publicat ghidurile consultative pentru investițiile menite să reducă efectele dezastrelor naturale

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunile consultative ale Ghidului solicitantului pentru submăsura 5.1 Sprijin pentru investiţii în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale și pentru submăsura 5.2 Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ghidurile pot fi consultate pe pagina oficială de internet a Agenției, www.afir.info, la secțiunea Transparență decizională. Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site. Toți cei interesați pot să transmită propuneri sau observații pe adresa de e-mail consultare@afir.info, până la data de 20 februarie 2020.

Reamintim că prin submăsura 5.1 – privați, sprijinul financiar nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali și de 100% din cheltuielile eligibile pentru grupurile de fermieri (societăți, cooperative, grupuri de producători). Valoarea finanțării acordate este de maximum 250.000 de euro/ proiect pentru investiții în instalații, echipamente pentru asigurarea biosecurității și infrastructură sanitară în cadrul fermelor (de exemplu: construcția și dotarea filtrului cu grup sanitar și dușuri, vestiare etc.).

De asemenea, pentru submăsura 5.1 – publici, sprijinul public nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile și poate ajunge la 100% dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții menționate în Ghidul solicitantului. Valoarea finanțării nu poate depăși 30.000 de euro pentru investiții în instalații de dezinfectare şi dezinsecţie, 100.000 de euro pentru investiții în creșterea capacității operaționale a laboratoarelor, prin dotarea acestora şi achiziția de mijloace de transport a probelor sau 20.000 de euro pentru achiziții de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise.

 În ceea ce privește investițiile eligibile în cadrul submăsurii 5.2, acestea sunt: achiziția animalelor de reproducție destinate repopulării în vederea restabilirii producției agricole, achiziția animalelor de reproducție destinate reprofilării fermelor afectate, prin popularea cu alte specii de animale și extinderea și/sau modernizarea în scopul adaptării adăposturilor de animale. Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile care se pot obține prin intermediul submăsurii 5.2 este de 200.000 de euro/ proiect, sprijinul fiind 100% nerambursabil.

Află care sunt Avantajele Creditului Punte pentru agricultură!

Creditul Punte pentru Fonduri Europene este acordat pentru afacerile în agricultură și te ajută să îți desfășori activitatea sau să își dezvolți afacerea așa cum ți-ai planificat, fără întârzieri, până când vei primi banii nerambursabili.

La Patria Bank, prin Creditul Punte beneficiezi de finanțare de până la 100% din valoarea fondurilor, dar și de expertiză și consultanță oferită de profesioniști în domeniu. Poți să folosești banii ca să achiziționezi un teren agricol, mașini și utilaje agricole sau semințe, ori să dezvolți o fermă.

Cum te ajută Scrisoarea de Garanție Bancară să obții mai repede banii de care ai nevoie

Ai obținut aprobarea proiectului pentru afacerea ta cu fonduri europene nerambursabile și ai nevoie de bani să te apuci de treabă cât mai repede? Poți să obții rapid un avans pe care să îl folosești până când vei încasa fondurile nerambursabile, simplu și ușor, cu o Scrisoare de Garanție Bancară de la Patria Bank.

Poți să beneficiezi, astfel, un avans în lei, în euro sau altă valută, în funcție de valoarea avansului din grant, menționată în contractul de finanțare.

Citește și: Accesarea și utilizarea fondurilor europene. Cum te poate ajuta o bancă în acest sens.