Ghidul de Securitate al Plății pe Internet

Siguranța tranzacțiilor cu cardul pe internet este o prioritate pentru noi

Află mai multe detalii Solicită acest serviciu

În contextul în care facem tot mai multe cumpăraturi on-line, de pe site-uri locale sau internaționale, este foarte important să fim foarte atenți și precauți, astfel încât să ne protejăm de orice situație care ne-ar putea afecta securitatea financiară.

IMPORTANT!

Dacă ai postat anunțuri de vânzare pe site-uri este important să NU comunici datele de pe card nimănui, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru plăți și nu pentru încasări.

Fii atent atunci când cineva îți solicită datele cardului prin whatsapp. Pentru mai multe informații privind tentativele de fraudare care vizează aceste platforme îți recomadăm să parcurgi

informarea Poliției Române.

 

Sfaturi utile pentru tranzacții e-commerce (efectuate pe internet)

 1. În momentul accesării site-ului comerciantului de unde doriți sa achizitionați bunuri sau servicii, verificați tipul conexiunii. Accesați doar site-uri care folosesc tehnologia SSL (Secure Socket Layer). Cum știți că este un site securizat? Dacă adresa afișată în bara browser-ului începe cu HTTPS:// (în loc de HTTP://), iar în bara de adrese sau pe bara de la baza paginii, este afișată o mică imagine a unui lacăt închis, inseamnă că acel site este unul securizat (schimbul de informații între calculatorul dvs. și site este criptat, securizat).
 2. Achizitionați de la comercianți cu reputație. Nu cumpărați de pe site-uri care nu pot oferi condiții de securitate a plății. Aceste condiții sunt întrunite în programele Verified by VISA și MasterCard SecureCode marcate cu pictograme dedicate.
 3. Cardurile Patria Bank pot fi utilizat pentru a face cumpărături pe internet, plăți facturi sau rezervări pe internet în condiții de maximă Securitate datorită tehnologiei 3D Secure, cel mai înalt standard de securizare a tranzacțiilor pe internet. Poți verifica daca website-ul comerciantului are implementat acest serviciu prin afișarea log-urilor Verified by VISA și MasterCard SecureCode.
 4. Standardele de Securitate evolueaza iar implementarea lor la nivelul comercianților nu este unitară. În anumite situații, pot fi blocate tranzacții datorită versiunilor diferite ale nivelului de Securitate între banca emitentă și comerciant. În aceste cazuri, vă rugam să va adresați Bancii – Asistenta Servicii Clienti pentru investigații.
 5. Nu răspundeți e-mailurilor care par a fi trimise de Patria Bank și în care vă sunt solicitate datele sensibile ale cardului, indiferent de pretextul utilizat.
 6. Chiar daca sunt depuse eforturi foarte mari de securizare a mediului online de către cei mai multi dintre comercianti, uneori, pot apărea breșe de securitate. De aceea vă recomandăm să nu salvați datele cardului în contul de client deschis la comerciant, chiar dacă exista inconvenientul de a introduce de fiecare dată informațiile despre card.
 7. Vă rugăm, totodată, să acordați o atenție sporită și celorlalte opțiuni puse la dispoziție pe website-ul comerciantului. Astfel, vă sfătuim să verificați dacă sunt activate automat opțiuni de plată recurentă, abonamente, servicii suplimentare, etc. Acestea vor fi blocate la plată de Patria Bank în situația în care respectivul comerciant nu are o versiune nouă de 3DSecure.
 8. Mai mult, pentru o experiență cât mai placută în utilizarea cardului pe internet, vă rugăm să acordați timp și importanță în parcurgerea Conditiilor Generale ale comerciantului online. Verificați dacă acestea îndeplinesc condițiile de plată, de retur bunuri achiziționate, de livrare, garanție și bineînteles de protecție a datelor cu caracter personal.

Îți recomandăm să parcurgi și Ghidul de Securitate al Plății pe Internet, un instrument complex pus la dispoziția utilizatorilor de către ARB.

Accesează ghidul

Acest ghid te învață cum să recunoști și să eviți:

 • Amenințările informatice
 • Phishing / SMSishing
 • Care sunt principalele tipuri de viruși care îți pot infecta calculatorul, tableta sau telefonul
 • Care sunt pericolele accesării unei rețele wifi publice
 • La ce trebuie să fim atenți atunci când plătim cu cardul

La cât mai multe tranzacții sigure pe internet!

Patria Blog Vânzări de imobile Cariere Patria de Oriunde Devino
client online